Tologatják a feljelentést

A Híd a munka világába program miatt továbbra sincs nyomozás.

Horváth Csaba László
2015. 05. 06. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfőbb Ügyészséget, a Fővárosi Főügyészséget, a Nemzeti Nyomozó Irodát és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is megjárták már az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései miatt tett feljelentések, de még mindig nem rendeltek el nyomozást az ügyben.

A főként uniós pénzből megvalósuló, csaknem ötmilliárd forintos program pénzköltései miatt először Hadházy Ákos tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, ami a Fővárosi Főügyészséghez került. Az LMP-s képviselő hivatali visszaélés miatt tett feljelentést, ezt azonban elutasították, viszont költségvetési csalás tényállásában feljelentéskiegészítést rendeltek el, amivel az adóhatóságot bízták meg. Ám ebből sem lett nyomozás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis a feljelentés elutasításáról döntött. Ekkor kiderült, hogy a képviselőn kívül más is tett feljelentést, mégpedig a roma szervezet alternatív vizsgálóbizottsága fordult a hatóságokhoz. A testület feljelentése a Nemzeti Nyomozó Irodához került, ám csaknem egy hónapig nem rendelték el a nyomozást, tegnap pedig végül a Fővárosi Főügyészség állásfoglalását kérték az ügyben. Kerestük a rendőrséget és az ügyészséget is, de részleteket nem tudtunk meg arról, miért van szükség erre.

Tegnap egyébként a Fidesszel szövetséges roma szervezet, a Lungo Drom országos alelnöke, Vajda László panaszkodott arról az ATV-ben, hogy a rendőrség nem tájékoztatja őket a feljelentésük nyomán indult nyomozásról, amelyet – mint kiderült – el sem rendeltek. Vajda szerint több milliárd forint tűnhetett el a programra szánt összegből, pedig minden eddiginél nagyobb lehetőség nyílt arra, hogy megoldják a roma társadalom jelentős részének foglalkoztatását és képzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.