Újpestre költözött a Munkáspárt

A rendezvényen összegyűltek a világ proletárjai.

Sarnyai Gábor
2015. 05. 15. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcadik kerületi épületben, egy vegyes tulajdonú épületben volt a Munkáspárt székháza, kettő emeletet volt az övék, négy az államé. Thürmer Gyula, a párt elnöke lapunknak elmondta, hogy az állam más funkciót szán az épületnek. Az irodákat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kapja meg, és oktatási tevékenységet fognak folytatni az épületben.

A Munkáspárt eladta a belvárosi irodáját, és az újpesti Munkácsy Mihály utcába költözött. Hogy miért pont Újpestre esett a választás, arra az elnök azt mondta, hogy ott találtak olyan ingatlant, amely megfelelt az igényeiknek és a lehetőségeiknek. Thürmer Gyula szerint Újpesten a munkásmozgalmi tradíciók is erősek, ezért is tűnt jó választásnak a kerület.

A pártelnök elmondta, hogy mindenképpen olyan épületet szeretnének, amely helyet tud adni egy huszonegyedik századi pártnak. A modernitás és a múlt jól megfér egymás mellett az épületben. A korszerű berendezést és dizájnt a szocialista időkből maradt relikviák egészítik ki. Például egy vitrinben megcsodálhatjuk Kádár János minikönyvekből álló könyvtárát is, a Marx- és a Lenin-képek mellett. Persze Thürmer Gyula azt mondta, hogy nem szeretné, ha a modernség felülírná a múltat, nem tagadják meg azt, hogy honnan indultak.

Annyira nem, hogy nem szégyellik a diktatúrákból érkező vendégeket, például két észak-koreai diplomata is jelen volt az eseményen. Ők nem szerettek volna nyilatkozni nekünk, arra hivatkoztak, hogy nem beszélnek jól angolul. Az átadón részt vettek mások mellett Oroszország, Fehéroroszország, Vietnam, Kuba és Venezuela képviselői is.

Thürmer Gyula elmondta, hogy személyes kapcsolat fűzi ez országok diplomatáihoz, például az oroszországi képviseletet még a rendszerváltás előttről ismeri. Ahogy az elnök fogalmazott: ezek az országok mind figyelik a Munkáspárt elveit, és tudják, hogy ők valódi tényezők a magyar belpolitikában. Hozzátette: a Munkáspárt minidig is híve volt a keleti és a déli nyitásnak, ezért is ápol jó kapcsolatot ezekkel az országokkal.

Hogy nem kompromittáló-e például Észak-Koreával barátkozni, Thürmer azt felelte, hogy ezek az országok mind diplomáciai kapcsolatban állnak Magyarországgal, ha az országnak nem kompromittáló a kapcsolattartás, akkor nekik sem.

Erről egyébként az egyik párttagot is megkérdeztük, s neki kétségei voltak azzal kapcsolatban is, hogy az Észak-Koreáról szóló nyugati hírek egyáltalán igazak. Például szerinte a nyugati propaganda része az ágyúval való kivégzésről szóló híresztelések.

Thürmer Gyula állítólag nyolc nyelven beszél folyékonyan. A szoros kapcsolatok biztosan annak is köszönhetők, hogy minden gond nélkül vált angolról oroszra, azután spanyolra. Szerinte nemzeti érdek, hogy a fent említett az országokkal jó kapcsolatot ápoljunk.

A pártelnök szerint egyre több ember érzi a szegénység következményeit, és sokan csalódtak a rendszerváltás pártjaiban. Tavaly 33 jelöltjük volt az országgyűlési választáson, 2018-ban 106-ot szeretnének. Hozzátette: nem félnek attól, hogy a Jobbik lenyúlja a baloldali érzelmű szavazókat, bátran vállalják a versenyt, és mindent megtesznek, hogy elnyerjék a választók bizalmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.