Utcára vonulnak az egészségügyiek

Az ápolók nemzetközi napjára időzített demonstrációra több ezer egészségügyi dolgozót várnak.

Majláth Ronald
2015. 05. 11. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több szakmai, civil és szakszervezet csatlakozott azokhoz a demonstrációkhoz, amelyekkel az egészségügy tarthatatlan helyzetére hívnák fel a figyelmet. A szakdolgozói kamara holnapi, a fővárosi Hősök terére tervezett demonstrációjára legalább ötezer egészségügyi dolgozót várnak. Lapunk megkeresésére Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke elmondta: az eseményen nem csak a saját tagjaik vesznek részt, immáron több szervezet is jelezte, hogy támogatják a megmozdulást. Így az Ápolási Igazgatók Egyesülete és a Magyar Ápolási Egyesület mellett számos szakmai szervezet vesz részt a tüntetésen, de a betegszervezetek is szolidárisak az ápolókkal. A MESZK elnöke kiemelte: a demonstrációnak többek között az a célja, hogy láttassák a társadalommal, az egészségügynek csak egy része a bérkérdés, mert ez egy olyan összetett probléma, amely a betegekről szól.

A kamara azt kérte, hogy a megmozdulás békés és politikamentes legyen. „Nem szeretnénk azt, hogy politikusok szólaljanak fel, nekik a parlamentben kell megvívniuk a csatáikat” – hangsúlyozta Balogh Zoltán, aki jelezte, a demonstrációval a politikusoknak azt üzennék, hogy kezeljék értékként az ágazat dolgozóit. Kérdésünkre, hogy a demonstrációval javítani kívánják-e a tárgyalási pozíciójukat a kormánnyal, a kamara elnöke elmondta: többek között ez is a céljuk, de el szeretnék érni azt is, hogy legyen egy rendszeres fórum arra, ahol megoldási javaslatokat lehet tenni az egészségügy problémáinak rendezésére.

A Magyar Rezidensszövetség az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség nevében már a mai napra több flashmobot hirdetett az ország nagyvárosaiba. Dénes Tamás, a szervezet elnöke lapunknak elmondta: fel akarják hívni a lakosság figyelmét a keddi demonstrációra. Kiemelte, ez nem bérharc, hanem egy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügyért folyó küzdelem, amelynek tétje a betegek biztonsága, ezért minden felelősen gondolkodó állampolgárt várnak.

A rezidensek és az akciószövetség tagjai holnap fél ötkor gyülekeznek a fővárosi Clark Ádám téren, ezután érintve a Kossuth teret átvonulnak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahol csatlakoznak a szakdolgozói kamara demonstrációjához. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítése szerint az egészségügyiek demonstrációja miatt több kerületben is forgalomkorlátozás lesz. Így 6-tól 24 óráig tilos megállni az V. kerületi Arany János utca mindkét oldalán a Nádor utca és az Akadémia utca között, az Akadémia utca mindkét oldalán az Arany János utca és a Vigyázó Ferenc utca között. A tüntetés idejére szakaszosan és időszakosan lezárják az Andrássy út – József Attila utca – Nádor utca – Arany János utca, valamint a Clark Ádám tér – Lánchíd – Széchenyi tér – József Attila utca – Nádor utca – Arany János utca útvonalat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.