Változhatnak a képesítési előírások

A Magyar Nemzet információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy régi rendelet módosításán dolgozik.

Markotay Csaba
2015. 05. 02. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan változhatnak azok a termékkörök, amelyek árusításához külön képesítés kell. Úgy tudjuk, a miniszteri rendelet módosításán már dolgozik a nemzetgazdasági tárca. Az ügy a boltok vasárnapi zárva tartása miatt vált érdekessé. A hatályos szabályok szerint ugyanis vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb területű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, illetőleg valamely családtagja áll be dolgozni. Emellett – a hét más napjaihoz hasonlóan – az is követelmény, hogy az árusítást végzőnek bizonyos termékkörök esetén szakirányú végzettsége legyen. Normál hétköznapokon ez nem jelent gondot, mert akkor alkalmazott is dolgozhat, viszont a vasárnap dolgozó családtagra is vonatkozik a követelmény. Ezen változtathat most a szaktárca.

– Azt, hogy mely termékek értékesítéséhez kell külön képesítés, egy régi rendelet sorolja fel – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Élelmiszerek esetén például szükség van ilyen képesítésre, de például csak zöldség vagy gyümölcs árusításához már nem. Szintén nem kell képesítés a ruhaneműk, könyvek eladásához, a pénztárosi munkához vagy az árufeltöltéshez, de műszaki termékek esetén szükség van rá. – Ez tehát nem újdonság, egy régi követelményről van szó – tette hozzá. A tervezett módosítás ügyében megkerestük a nemzetgazdasági tárcát is, de eddig nem érkezett válasz.

Vámos György arról is beszélt, hogy a vasárnapi zárva tartás ügyében a kereskedők megosztottak: attól függően támogatják vagy nem, hogy mit kíván az üzleti érdekük. – A felmérések szerint 50 százalék feletti azok aránya, akik a nyitva tartás hívei – mondta a főtitkár. Vagyis a többség ellenzi a vasárnapi zárva tartást. Ez fokozottan igaz az idegenforgalmi szempontból fontos területekre. Éppen ebben a kategóriában fogadott el szigorítást kedden a parlament; a módosítás értelmében már a világörökségi területeken sem nyithatnak ki az üzletek a hét utolsó napján. Számos település pedig épp enyhítésért próbál közbenjárni a kormánynál a turizmus érdekében.

A lapunk által megkérdezett üdülőövezeti polgármesterek egy része azt mondta: nagyon sok üzlet már jelezte, hogy nem tudnak majd kinyitni vasárnaponként a főszezonban, mert vagy nincs elegendő családtag a bolt forgalmának kiszolgálására, vagy nem rendelkeznek megfelelő szakképzettséggel. Siófok polgármestere, Lengyel Róbert lapunknak úgy fogalmazott: a vasárnapi zárva tartás az emberek döntő részének nem tetszik a városban. Szerinte a nyári idegenforgalmi szezonban a „kicsik” nem fogják bírni a rohamot. A reggel fél 5-ös nyitás lehetőségéről pedig úgy fogalmazott: azt nem a turistáknak találták ki, ezért ez semmit nem segít Siófokon. Sajnálta a módosítást Szabó Csaba, a világörökségi helyszín, Hollókő fideszes polgármestere is. – A turizmus Hollókőn mindenkinek fontos, a lakosság jelentős része ebből él, és ebből szeretne élni a jövőben is. Nem lenne jó, ha ez változna – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.