Vészjelző karperecet adnának az időseknek

A készülék még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.

2015. 05. 05. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociális hét elnevezésű rendezvénysorozat nyitóelőadásában a biztos hangsúlyozta: Magyarországon több mint 475 ezer nyolcvanévesnél idősebb ember él, 2050-ig várhatóan a lakosság 26 százaléka lesz 65 évesnél idősebb, ami nagyon komoly kihívást jelent az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátó rendszer számára. Hozzátette: 2012-ben 132 ezer szépkorú – nyolcvan évnél idősebb – ember igényelt valamilyen segítséget a szociális ellátó rendszertől, egy év alatt 62 ezerrel nőtt a számuk, és ez a tendencia folytatódik.

Mint mondta, a Segítő kezek elnevezésű modellprogram keretében – amelybe Budapest belvárosa és Kisvárda mellett Szombathely is bekapcsolódott – azt vizsgálták, hogyan lehetne úgy segítséget nyújtani az időseknek, hogy az életminőségüket megőrizve minél tovább a megszokott környezetükben, az otthonukban maradhassanak, de ne érezzék úgy, hogy magukra hagyták őket.

Jeneiné Rubovszky Csilla előadásában, amelyet szociális területen dolgozó szakemberek előtt tartott, úgy fogalmazott: a program során elkészített országos hatástanulmányból az derült ki, hogy az idősek számára a fizikai és a szellemi hanyatlás, az életkor előrehaladásával együtt járó betegségek, az elesettség, a családtagoktól és a segítőktől való függés, az időskori depresszió mellett a magány jelenti a legnagyobb problémát.

Kitért arra: javíthatna a szépkorúak életminőségén, ha minél szélesebb körben elsajátítanák az internet, a Skype, valamint az okostelefon használatát. Az is segíthetne, ha olyan vészjelző karperecet hordhatnának, amelynek segítségével nemcsak orvosi vagy rendőri segítséget kérhetnének, hanem a berendezés folyamatosan mérné a vérnyomásukat is, így még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.

A miniszteri biztos elmondta: a Segítő kezek programba közfoglalkoztatottakat és önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő diákokat vontak be. Tapasztalataik szerint nagyon gyorsan képesek megtanítani az időseket az informatikai eszközök alapvető használatára.

Szólt arról is, hogy az infokommunikációs eszközöket nem szociális rászorultság, hanem életkor alapján ingyenesen biztosítják a modellprogramba bekapcsolódó idősek számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.