Adósokra vadásznak a behajtók

Hiába született bírósági ítélet, egyes bankok megbízást adnak a zaklatásra.

Horváth Csaba
2015. 06. 01. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Merkantil Bank adósától öt év és hárommillió forint törlesztése után venné el gépjárművét a pénzintézet, miután a társaság és ügyfele elszámolási vitába kerültek egymással. Az adós úgy döntött, pert indít, ugyanis szerinte többet követelnek tőle annál, ami a szerződésben áll. A bank azonban ezzel nem törődik, s inkább megbízottján keresztül próbálja elvenni ügyfelétől a járművet. A behajtó hetente keresi fel az adóst azzal, hogy jelezze, jönnek a kocsiért. A sorozatos üzenetek után – s annak ellenére, hogy a bíróság jár el a felek vitájában – a behajtó közölte, a rendőrséghez fordult az adós ügyében.

Noha azt egyelőre nem tudni, hogy a bank megbízottja csak blöffölt-e vagy sem, az adós megijedt az eljárástól, s nem kizárt, hogy ez volt az üzenet célja. A zaklatást ugyanakkor szigorúan büntetik. Nem ez az első eset ugyanis, hogy egy pénzintézet behajtója zaklat egy adóst, sőt, akad olyan behajtócég, amit éppen a fenyegető üzenetei miatt ítéletek jogerősen kártérítésre. Az EOS Faktor Magyarország Zrt.-nek személyiségi jogok megsértése miatt kellett felelnie.

Emellett a Merkantil Bank eljárása azért is érdekes, mert az általunk megkérdezett jogi szakértők egybehangzó álláspontja: a bíróságnak kell eldöntenie a vitás ügyet. A behajtó nem zaklathatja az adóst, s nem viheti el annak autóját, még akkor sem, ha a gépjármű tulajdonosa nem fizeti a kölcsön törlesztőrészleteit. Ez ugyanis nem jogosítja fel a bankot az önbíráskodásra. Ha az adós nem fizet, a pénzintézet törvényesen mindössze annyit tehet, hogy a gépkocsi kiadása iránti pert kezdeményez adósával szemben. Arról azonban csak a bíróság dönthet, hogy át kell-e adni az autót a hitelező banknak, vagy sem.

Figyelemre méltó az is: akad olyan pénzintézet, amelyet közérdekű perben a bíróság jogerősen is eltiltott attól, hogy akár a behajtónak, akár más harmadik félnek kiadja ügyfelei személyes adatait. A szegedi székhelyű Lombard Lízing Zrt. általános szerződési feltételeiből érvénytelennek nyilvánították azt a kikötést, amely alapján harmadik félnek adta ki az adatokat a hitelező. Úgy tűnik, a Merkantil Bank ügyében is csak egy közérdekű per tisztázhatná, mit tehet a pénzintézet, és mit nem. A perindításra a jegybanknak is van lehetősége, ám egyelőre, úgy tudjuk, nem adtak be erre vonatkozó keresetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.