Gömöri már a megválasztása napján hitelért folyamodott

Rekordgyorsasággal történt a paralimpiai bizottság lemondott elnökének alkalmazása és végtörlesztése.

MNO
2015. 06. 17. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keddi lemondásával Gömöri Zsolt pár nappal megelőzte a péntekre összehívott közgyűlést, ahol a hetek óta tartó botránysorozat után dönthettek volna a sorsáról. Csakhogy a pénteki közgyűlés más szempontból is fontos volt: itt ismertethették volna azt a vizsgálati jelentést, amelyet a felügyelőbizottság készített a legnagyobb vihart kavart öt ügyről. Márpedig ebben olyan megállapítások is szerepelnek, amit Gömöriék egyszerűen elhallgattak a nyilvánosság elől, egy erősen kozmetikázott közleményben csak kivonatosan közölték a felügyelőbizottság végkövetkeztetéseit – derül ki a célvizsgálati jelentésből, amelyet a Hvg.hu-nak sikerült megszereznie.

A lap a felügyelőbizottság kilencoldalas jelentését szóról szóra összehasonlította a hivatalos közleménnyel, és a kettőnek teljesen más a hangvétele, de főként a végkövetkeztetése. Előbbiből ugyanis egyáltalán nem az tűnik ki, hogy a kritikus ügyeket átvizsgáló felügyelőbizottság szerint rendben lennének a dolgok, bár azt valóban leszögezték, hogy nem találtak „olyan súlyos jogszabály- vagy alapszabálysértést”, ami veszélyeztetné az MPB működését, illetve ami bűncselekményre utalna.

A közleményből viszont szinte teljesen kimaradt a jelentés utolsó, Összegzés címet viselő része, amelyben a felügyelőbizottság arra a végkövetkeztetésre jut: „a paralimpiai sportolók jól érzékelhető, az elnökséggel, valamint a felügyelőbizottsággal kapcsolatos bizalomvesztésére is tekintettel” ők maguk kezdeményezik, hogy „sürgősséggel” hívják össze a szervezet rendkívüli közgyűlését. A bizalom elvesztése egyszerűen kimaradt az erről kiadott közleményből, utóbbi fordulat pedig némi csúsztatással úgy került bele, hogy a felügyelőbizottság „javasolja” a közgyűlés összehívását, akárcsak az elnökség.

A lap kigyűjtötte a birtokában lévő jelentésből a Gömöri hitelével kapcsolatos dátumokat, melyből jól látszik, hogy az elnök alkalmazása és végtörlesztése rekordgyorsasággal történt. Ennek alapján Gömörit az MPB közgyűlése 2012. január 27-én választotta meg négy évre elnöknek.

A törvény kimondja, hogy a munkáltatók a munkavállalóik devizahiteleinek végtörlesztéséhez támogatást legkésőbb 2012. január 30-ig nyújthatnak. A felügyelőbizottság megállapította, hogy a paralimpiai bizottság az alig három napja munkaviszonyba vett Gömörinek ezen az utolsó napon, január 30-án utalt át hárommillió forintot „támogatás végtörlesztéshez” hivatkozással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.