Huszonegy alapszak megszűnik 2016-tól

Kivezetik az andragógia, a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok képzést is.

MNO
2015. 06. 10. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonegy mostani felsőoktatási alapképzés nem indítható a 2016/17-es tanévtől – írta az Eduline a Magyar Közlöny keddi számában megjelentekre hivatkozva. A rendelet idén szeptember 1-jén lép majd hatályba.

A várakozásokkal ellentétben megmarad a nemzetközi tanulmányok, illetve a kommunikáció és médiatudomány alapszak, de megszűnik az andragógia. Lesz helyette viszont közösségszervezés alapszak, míg politológia helyett 2016-tól politikatudományok képzés lesz majd. Megszüntetik az erdőmérnöki alapszakot, bizonyos helyeken lesz viszont lehetőség agrármérnöki osztatlan képzés indítására.

2016-tól nem lesz gazdasági és pénzügyi matematikai elemzés sem, helyette viszont lehet majd indítani osztatlan képzést ugyanezen a néven. A műszaki képzésen belül két új szak is indul, a hivatásos repülőgép-vezetői és a vízügyi üzemeltetési mérnöki.

Művészeti területen több szak is megszűnik: nem lesz gyártásszervező, kameraman és alkalmazott látványtervezés alapszak, ahogy fémművesség, üvegtervezés és kerámiatervezés sem. Új képzésként indul viszont a látványtervezés és a tárgyalkotás. Megszűnik a mozgóképkultúra és médiaismeret, a képi ábrázolás, az elektronikus ábrázolás és a plasztikai ábrázolás alapszak.

Sporttudományon belül nem lesz humánkineziológia, rekreációszervezés és egészségfejlesztés, valamint sportszervező szak sem, indul viszont helyettük sport- és rekreációszervezés képzés.

Mint korábban írtuk, arról lehetett hallani, hogy az ipari termék- és formatervező mérnöki alapszak megszűnik, sőt a kommunikáció szak bezárása is felvetődött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.