Kétmilliárdos gyanús költés?

Újabb feljelentések a roma önkormányzatnál; az elnök nem vállalt teljes felelősséget.

Horváth Csaba László
2015. 06. 01. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekesen zajlott az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hét végi közgyűlése, amelyen a tagság több roma képviselő figyelmeztetése ellenére elfogadta az ORÖ tavalyi zárszámadását. A szervezet alternatív vizsgálóbizottsága arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a tavalyi költségvetési beszámolót, mert szerintük teljesen szabálytalanul költöttek nagy összegeket, amire nincs magyarázat.

Makai István képviselő – aki egyben az ORÖ alternatív vizsgálóbizottságának tagja – úgy látja, hogy mindössze 700 millió forint elköltéséről döntött a közgyűlés, de a zárszámadásban több mint kétmilliárd forinttal több szerepel, vagyis azt az összeget felhatalmazás nélkül fizették ki. A képviselő lapunknak azt mondta, korábbi figyelmeztetésük szerint feljelentést tesznek a zárszámadást megszavazó képviselők ellen.

Figyelemre méltó az is, hogy a szervezet elnöke, Hegedüs István, aki tavaly október óta vezeti az ORÖ-t, azzal a kitétellel javasolta a beszámoló elfogadását, hogy ő csupán az utolsó negyedévért vállalta a felelősséget. Makai István szerint ez felér egy beismeréssel.

Az alternatív vizsgálóbizottsági tag a Magyar Nemzetnek egy további visszásságról is beszélt. Elmondta, hogy birtokába került kimutatások alapján az ORÖ elnökének családtagjai közel 30 millió forintot vettek fel különféle jogcímeken, mindezt pedig közgyűlési felhatalmazás nélkül.

Az ORÖ tevékenysége miatt egyébként egymást érik a feljelentések. Mint arról beszámoltunk, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a roma szervezet részvételével zajló Híd a munka világába program miatt. Az ügyben az adóhivatal augusztus 4-ig nyomoz, de a határidő meghosszabbítható.

A roma szervezetnél egy másik ügyben is nyomozás zajlik, amelyet a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.