Kitört a balhé a debreceni menekülttáborban

A befogadóállomás előtti utat lezárták.

MNO
2015. 06. 29. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton – értesült az MTI. A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ. Az M1 Híradójának információi szerint vallási okokból szólalkozott össze két migráns, majd ebből robbant ki a további balhé is. A csatorna szerint nem autósokra támadtak, csak autókat ütöttek, de azokban sem okoztak jelentős kárt.

A rendőrség nagy erőkkel a helyszínre vonult, és lezárta a debreceni menekülttábor előtti Sámsoni utat – olvasható a Dehir.hu-n. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néztek a felsorakozott, pajzsot viselő kommandósokkal. A bevándorlók folyamatosan karlendítésekkel kiabáltak a rendőrök felé. A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható.

A rendőrség későbbi közleménye szerint nem sokkal 14 óra után alakult ki vallási indíttatású nézeteltérés két menekült között. A rendőrség kordonokat állított fel és gázcsapásokkal vetett be, egy főt pedig előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra. Személyi sérülésről a rendőrség sem tud. A kiemelt rendőri jelenlétet továbbra is fenntartja a helyszínen és a környékén a Dehir.hu cikke szerint. A lap szerint a kukákat borogató és gyújtogató menekültek a túlzsúfoltság ellen tiltakozhattak. Az MTI tudósítójának többen a helyszínen azt erősítették meg, hogy az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés. Ezt erősíti meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 18 óra után kiadott közleménye is, mely szerint „az egyik menedékkérő elvette a másik – egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó – Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta azt.” A közlemény szerint 154 fős rendőri egység szállt ki, és az események során a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmestere megsérült, megdobták egy kővel.

Mint a Dehir.hu felidézte, a tábort 800 emberre tervezték, de jelenleg körülbelül dupla ennyien, 1600-an tartózkodnak ott.

Több százan tiltakoztak múlt héten a befogadóállomás előtt a tábor további bővítése ellen. Korábban Papp László polgármester is a bővítés ellen szólalt fel Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatóján. A májusi eseményen a miniszterelnök többek közt azt mondta: „ez nem menekült-, hanem bevándorlótábor. Azokat, akik menekülnek a hazájukból, mert nincs más választásuk, azokat az embereket Magyarország mindig megfelelően fogadta. A bevándorlás azonban más. A bevándorlók nem azért jönnek, mert menekülniük kell, hanem mert más életet szeretnének. Ez is érthető, de Magyarországnak meg kell védeni a jogrendjét „ezt a tábort nem fejleszteni kell, hanem bezárni, és az ott lévőket hazaküldeni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.