Potápi: Maguknak köszönhetik a magyarok az ország megszűnését

A recski munkatábor emlékművénél mondta ezt az államtitkár.

2015. 06. 04. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében a tatárjáráshoz hasonlította a trianoni békediktátumot megelőző éveket, és kijelentette: Magyarország a nagyhatalmi döntések ellenére számolta fel hadseregét, „a magyarság saját magát zúzta porrá”.

„Kilencvenöt évvel a trianoni békeszerződés aláírása után az a feladatunk, hogy soha ne feledjük el azokat a történelmi eseményeket, amelyek összetartanak bennünket” – mondta a harci Diófa csárda udvarán rendezett ünnepségen, amelyen mintegy százan vettek részt.

A nemzeti összetartozás napján emlékezni kell azokra a generációkra is, amelyek Trianon után életben tartották a magyarságot – tette hozzá, majd megjegyezte: a magyarság a 20. század háborúi, forradalmai és ellenforradalmai közepette, a népességfogyás ellenére is a legnagyobb nemzetet alkotja a Kárpát-medencében.

Az államtitkár a békediktátum előzményeként említette a történelmi Magyarország megoldatlan nemzetiségi kérdését, majd arról is beszélt, hogy ma az „utódállamok tekintetében kezdünk visszatérni egy sötét korba”. Utalt arra, hogy a román törvényhozás szenátusa csütörtökön benyújtotta a trianoni békeszerződésre való emlékezést előíró törvénytervezetet. Ennek lényege, hogy országszerte kötelezővé tennék Erdély Romániához csatolásának és a békeszerződés napjának megünneplését, ami a politikus szerint ellenkezést fog kiváltani az erdélyi magyarság körében. „Ez olyan újabb incidens, ami azt bizonyítja, hogy Románia letért a jószomszédi politika útjáról” – fogalmazott.

Az 1950 és 1953 között működő recski munkatáborba hurcoltakról Potápi Árpád János azt mondta: egyetlen bűnük az volt, hogy nem tagadták meg magyarságukat, és elképzelhetetlennek tartották azt, hogy kiszolgálják a kommunista rezsimet.

A harci vendéglátóhely udvarában állított emlékoszlopot és sziklát Kőrösmezey László, a Recski Szövetség főtitkára avatta fel. Az alkotások a Magyarok emlékparkja elnevezésű területen Trianon, Horthy Miklós kormányzó, Wass Albert költő és Kovács Béla 1947-ben a Szovjetunióba hurcolt kisgazdapárti politikus emlékműve mellett kaptak helyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.