Fidesz: Gyurcsány fizesse vissza a pénzt!

A nagyobbik kormánypárt azt kéri, hogy bontsák fel az Altus EU-s szerződését.

MTI
2015. 07. 02. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Országgyűlés kedden – 120 igen szavazattal, 37 nem ellenében, 24 tartózkodás mellett – elfogadta az ügyben a bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló határozati javaslatot, amelyet fideszes képviselőtársaival terjesztett a Ház elé, hogy megvizsgáltassák a kormánnyal, felfüggeszthető-e a DK állami támogatása.

A politikus indoklásul felidézte: az Altus – konzorciumvezetőként – 1,5 milliárd forintos keretszerződést kötött az EU-val az uniós támogatásokhoz kapcsolódó tanulmányok készítésére. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy egy EU-s hatáskörbe tartozó ellenőrzési tevékenységet gazdasági társaságon keresztül végezzenek, az pedig a kormánypárt szerint különösen méltánytalan, hogy egy országgyűlési képviselőt, egy volt miniszterelnököt bízzanak meg ilyen munkájával abban az országban is, ahol politizál. A kedden elfogadott határozat azt is kéri a kormánytól, kezdjen tárgyalásokat az EU-val az ilyen típusú szerződéskötési gyakorlat megváltoztatása érdekében. Az összeférhetetlenségi szabályokat szintén meg kell vizsgálni.

Tuzson Bence megengedhetetlennek nevezte, hogy „európai uniós pénzek ilyen formában politikai pártokhoz vándoroljanak”, ezzel ugyanis akarva-akaratlanul bújtatott pártfinanszírozás valósul meg az EU-n belül. Azzal kapcsolatban, hogy a határozati javaslatukra az MSZP nemmel szavazott, a frakciószóvivő úgy fogalmazott: „összenő, ami összetartozik, a szocialisták e tekintetben ugyanazt fújják, mint a DK”. A Jobbik tartózkodása is „enyhe nemet” jelent, ezért a Fidesz azt kérdezi a jobbikosoktól, „milyen rejtegetnivalójuk van, miért nem támogatják, hogy Európában tisztességes szerződési gyakorlat alakuljon ki”.

Akcióban a Fidelitas

Az európai uniós támogatással készült projektek tábláinak paródiájával hívta fel a figyelmet a Fidelitas az Altus Zrt. EU-s megbízására másfél héttel ezelőtt. Gyurcsány Ferenctől ők is azt várják, hogy fizesse vissza az elnyert összeget valamint a felhasznált összeget, amit a cég megnyert.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.