Ismét beterjeszti ügynöktörvény-javaslatát az LMP

A kezdeményezés egyik célja az, hogy zárják ki a közhatalmi pozíciókból a diktatúra egykori vezetőit.

MTI
2015. 07. 27. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer András sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: egy nagy törvényjavaslatban foglalja össze azon kezdeményezéseket, amelyekkel „a 20. század árnyaitól meg lehet szabadítani a 21. századi megújuló Magyarországot”.

Az LMP-s kezdeményezés egyik célja, hogy zárják ki a közhatalmi pozíciókból a diktatúra egykori vezetőit és azokat, akik a kommunista állambiztonság hivatásos állományú tagjai voltak. Ők nemhogy államtitkár vagy állami cég vezetője, de még miniszteri, miniszterelnöki tanácsadó se lehessenek – mondta Schiffer András.

Ismét hangsúlyozta, az Országgyűlésnek köteleznie kell a kormányt és a miniszterelnököt: járjon el annak érdekében, hogy kiderüljön, 1944 és 1991 között milyen magyar vonatkozású adatok, dokumentumok keletkeztek az NKVD, majd KGB irattárában. Kezdeményezik, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottság, „amelyet a Fidesz állított fel fideszesekből”, év végéig gyűjtse össze: milyen érintettségük volt a kommunista állambiztonsággal azoknak, akik 1989 október 23-ától „az új magyar demokrácia vezénylő hídján álltak”.

Schiffer András kijelentette: amennyiben a Fidesz nemet mond a törvényjavaslatra, világossá válik:

a Fidesz–KDNP folyamatosan átveri saját szavazótáborát, szavakban antikommunista, tettekben viszont fedezi a múlt árnyait.

Kérdésre válaszolva kétségbeejtőnek nevezte, ha valóban a Miniszterelnökséghez vonnának adóhivatali feladatokat. A kormányt be lehet zárni, hiszen minden érdemi funkciót Lázár János intéz – fogalmazta meg kifogását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.