Kincstári vizsgálat az iskolában

A tavalyi év utolsó négy hónapjának pénzfelhasználását ellenőrizték. A kincstár jelenleg is vizsgálja az adatokat.

Horváth Csaba László
2015. 07. 14. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága tartott vizsgálatot június végén az Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskolában. Az állami hivatal a tavalyi év utolsó négy hónapjának pénzfelhasználását ellenőrizte. A kincstár jelenleg is vizsgálja az adatokat, így bővebb felvilágosítást nem adtak.

Az államkincstár vizsgálata azért érdekes, mert márciusban rendkívüli közgyűlést tartottak a fővárosi roma önkormányzatnál, amelyen vizsgálóbizottság felállítása mellett döntöttek az iskola tartozásainak ügyében. A Népszabadság beszámolója szerint erre azután került sor, miután felvetődött a gyanú, hogy az iskola különös körülmények közt 30 millió forintos adósságot görget maga előtt. Az ülésen elhangzott, hogy a roma szervezet fenntartásában lévő, 700 felnőttnek szakképzést nyújtó intézmény adósságállománya tavaly nyáron 15 millió forint volt. Azóta pedig ez az összeg rejtélyes módon több mint 28 millióra hízott. Egyes roma képviselők úgy nyilatkoztak, hogy a pénzt „lemutyizták”.

Az eset után a Magyar Nemzet megkereste az Európai Üzleti Polytechnikum igazgatóját. Purebl Balázs lapunknak akkor elmondta, az iskolát csaknem 15 millió forint tartozással vette át a roma önkormányzat a korábbi fenntartó Szeretet Szövetségtől, vállalva azt, hogy a kötelezettségeket részletekben törleszti. Mint mondta, az adósságrendezésről meg is kezdődtek a tárgyalások, ám jelentős jogi problémák vetődtek fel, ezért nem tudták kiegyenlíteni a tartozásokat. Purebl Balázs közölte, valójában nincs is ügy, a pénz rendelkezésre áll az iskola bankszámláján, a számlakivonatot meg is mutatta lapunknak az igazgató. Hozzátette, remélhetőleg hamarosan rendeződik a helyzet az ügyben.

Nemrég egy másik roma szervezet, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által fenntartott iskoláról derült ki, hogy komoly problémák adódtak az intézmény költségvetési támogatásainak igénylése, elszámolása során. Mindezt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal tárta fel az ellenőrzése során. Az ORÖ közgyűlése május 30-án döntött úgy, hogy nem működteti tovább a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskolát, továbbá büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a hátrányos helyzetű gyermekeket oktató intézmény gazdálkodása miatt.

Az ügyben a Magyar Államkincstár szintén vizsgálatot tartott. Ebből kiderül, hogy az ORÖ, miután 2012-ben átvette a fenntartást, az addigi 60 millió több mint duplájára emelkedett az igényelt támogatás. A birtokunkba került jelentés szerint több diákot vettek fel, akik hamar kimaradtak az iskolából, ám továbbra is igényelték utánuk a pénzt. Az ORÖ-feljelentés azért is érdekes, mert a kincstár jelentése arra is rávilágít, hogy az iskolának nincs önálló bankszámlája, és semmilyen önálló gazdálkodást nem folytat, ugyanis az a roma szervezethez kapcsolódik. Az LMP-s Hadházy Ákos az ügyben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, szánalmas kommunikációs trükk a feljelentés, hiszen a pénzzel az ORÖ gazdálkodott, így a szervezet valójában saját magát jelentette fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.