Közegyenlőséget vezet be a rendőrség az interneten

Ha magánszemélyként nyilatkozik, nem említheti, hogy rendőr.

MTI
2015. 07. 10. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hivatalos Értesítő pénteki számában megjelent utasításban az áll: rendőr az állományba tartozásának tényét, a beosztását, a rendfokozatát, valamint az állományba tartozásra utaló képet, kép- és hangfelvételt nem hozhat nyilvánosságra.

Az utasítás célja, hogy a rendőr vagy közeli hozzátartozója ne legyen kitéve „a hivatali kötelezettséggel összefüggésben illetéktelen befolyásolásnak”, a rendőri foglalkoztatásra visszavezethető esetleges fenyegetésnek. További célja, hogy a rendőrség működésébe vetett közbizalom csorbítására alkalmas, így különösen a rendvédelmi hivatás etikai alapelveivel össze nem egyeztethető véleménynyilvánításokat megelőzze – áll az utasításban, amely szombaton lép hatályba.

A rendőri intézkedésről készült képfelvétel az érintett rendőr hozzájárulása nélkül is nyilvánosságra hozható, ha a fotó nem öncélú – ezt még 2014 szeptemberében mondta ki az Alkotmánybíróság abban az ügyben, amelyet az Index hírportál kezdeményezett azért, mert egy perben a bíróság jogsértőnek minősítette fényképek közlését.

Az Index 2011-ben a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéséről készült tudósításában közölt rendőrökről felismerhető fotókat. Az emiatt indított polgári perben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kártérítés megfizetésére kötelezte a portált személyiségi jogi jogsértés miatt, és elrendelte, hogy tegyék hozzáférhetetlenné a nyilvánosság számára a felvételeket. Ám az Index, az Eötvös Károly Intézet és a Majtényi László Ügyvédi Iroda az Ab-hoz fordult alkotmányjogi panasszal, a testület ezt követően semmisítette meg a tábla ítéletét, mivel megállapítása szerint sértette az alaptörvényben rögzített sajtószabadságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.