A menekültek többsége eltűnik

Júliusig 718 menedékkérőt vett át hazánk a dublini egyezmény alapján. Új tábor épül Kiskunhalason.

2015. 08. 07. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből kilenc esetben azért szüntették meg az év első felében az előzetes menedékjogi eljárásokat, mert a kérelmező ismeretlen helyre távozott. Az év első hat hónapjában csaknem 49 ezer esetben hoztak ilyen határozatot – derül ki a Pintér Sándor által közzétett adatokból. A belügyminiszter az MSZP-s Harangozó Tamás kérdéseire válaszolva azt is közölte, hogy idén június végéig már 718 menedékkérőt vett át hazánk a dublini egyezmény keretein belül más uniós országokból, míg Magyarország ugyanennek keretében 21 személyt adott át más tagállamnak.

A bevándorlási hivatal dolgozói egyébként nagyon leterheltek, nincs szünet, sem szabadság. Az egyik dolgozó lapunknak arra panaszkodott, hogy sok migráns eldobja a papírjait és kiskorúnak vallja magát, hogy kedvezőbb elbírálás alá essen. Szegeden kórházba került több mint húsz szír határsértő, köztük tizennyolc gyerek. Valószínűleg bakteriális fertőzés áll a háttérben, amit egy Belgrádban elfogyasztott étel okozhatott.

Tegnap Sormás után Martonfa lakossága is bejelentette, hogy tovább tiltakoznak az oda tervezett ideiglenes befogadóállomás miatt. Utóbbi településen akár a polgári engedetlenségig is hajlandók elmenni. Új, őrzött menekültügyi befogadóközpont épül Kiskunhalason – derült ki tegnap este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A beruházás megvalósításával összefüggő hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. A központ a Szegedi út 73–75. szám alatti ingatlanon épül meg.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy soron kívül a Belügyminisztériumhoz fordult, miután sajtóhírek szerint terrorizmus gyanúja miatt keresettek adatait juttatták el külföldről a magyar bevándorlási hivatalnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.