Befejeződött a műszaki határzár építése

A munkálatok tovább folytatódnak, a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is.

MTI
2015. 08. 29. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint „a Magyar Honvédség a műszaki zárrendszer telepítésének befejezésével lezárta a magyar–szerb határt, így két nappal az augusztus 31-ei határidő előtt megépült a határzár első szakasza”.

A munkálatok tovább folytatódnak, a műszaki zárral párhuzamosan a teljes szakaszon megépül az ideiglenes biztonsági határzár is, ezzel „a drótakadály mögött telepített kerítés is akadályt képez az illegális határátlépők előtt” – olvasható a kommünikében.

Az ideiglenes műszaki határzár építése július 13-án kezdődött meg Mórahalom külterületén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy héten belül készítse elő a magyar–szerb határ 175 kilométer hosszú szakaszának lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

Az Országgyűlés július 6-án módosította az államhatárról szóló törvényt a határzárral kapcsolatban, közérdekű használati jogot adva a magyar államnak a schengeni külső határokon, a határvonaltól számított tízméteres sávon belül.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-ei fórumán kérdésre azt mondta: az ilyen határzárak kialakításával az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya.

Kovács Zoltán kormányszóvivő augusztus 5-én jelentette be, hogy az eredeti ütemtervnek és az új, augusztus 31-ei határidőnek megfelelően folyik a munka a déli határon. A kerítésépítés költsége 9,5-10 milliárd forint körül várható – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.