Egy hétig tart a beszakadt útpályák kijavítása

A legtöbb vonalon helyreállt a tömegközlekedés Budapesten kedd délutánra – közölte a főpolgármester-helyettes.

MTI
2015. 08. 18. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írta, az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint hétfőn a főváros egyes részein egy óra alatt 80 millimétert meghaladó csapadék hullott, ami jóval több, mint az augusztusban megszokott 55-60 milliméteres havi csapadékösszeg.

A Fővám térnél alámosta az utat az eső, beszakadt az útpálya egy szakaszon, ezért a 15-ös és a 115-ös busz jelenleg is módosított útvonalon közlekedik, a 83-as troli helyett pedig pótlóbusz jár. A Vámház körutat és a Szabadság hidat lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér helyett jelenleg a Döbrentei térhez közlekedik. A Szépvölgyi utat szintén lezárták a Bécsi útnál, mert ott is beszakadt az útpálya, mindkét helyszínen legalább egy hétig tart majd a helyreállítás.

Veszélytelenítési munkák miatt félpályás útlezárást vezetnek be a Budai alsó rakpart teljes hosszán, a közlekedési lámpák működése a főváros több pontján még nem állt helyre. Egyebek mellett nem működnek a közúti jelzőlámpák a Blaha Lujza téren és a Nagykörút–Üllői út kereszteződésénél, ezért mindkét csomópontban rendőrök irányítják a forgalmat. Szintén sötétek a jelzőlámpák többek között a Hősök terén, a Thököly úton a Stefánia útnál és a Róna utcánál, a Bosnyák téren, az Attila úton az Alagútnál, a Nagyvárad téren, az Andrássy úton az Izabella utcánál, az Árpád fejedelem útján az Üstökös utcánál, valamint a Dózsa György úton az Ajtósi Dürer sornál. A még fennálló hibákat 24 órán belül kijavítják.

A vihar károkat okozott a BKK Szabó Ervin téri forgalomirányító központjában, valamint egy II. kerületi, a környék villamosjáratainak közlekedésében kiemelt szerepet játszó áramátalakítóban is, továbbá a Baross téri ügyfélközpontban, a Batthyány téri és a Corvin negyednél található pénztárakban.

Az FKF munkatársai 31 helyszínen gépekkel, 19 helyszínen pedig kézi erővel végzik a takarítást, továbbá hét aluljáróban jelenleg is folyik a közterületek megtisztítása.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) csapadékmérő rendszere a Belgrád rakparton 120 milliméter csapadékot mért, a cég szivattyútelepei rendben üzemeltek, az alacsony Duna-vízállás miatt gravitációsan is tudott a csapadékvíz a csatornahálózatból távozni. A csatornahálózatba a víznyelők felszíni eltömődése miatt a csapadékvíz számos helyen nem tudott befolyni. Kritikus helyzet alakult ki a XX. kerületben, a Mártírok útja és a Magyar utca térségében, az egyesített rendszerű csatornahálózat nem volt képes befogadni a csapadékot, sőt a víznyelőkön, fedlapokon keresztül víz áramlott a felszínre a mély fekvésű területeken. A központi ügyeletre 119 bejelentés érkezett az éjszaka.

Több csatornaszakadás is jelentkezett, két helyen alakult ki kritikus, nehezen kezelhető helyzet: a Vámház körúton az úttest alatti záporkiömlő csatorna egy szakaszát elmosta a csapadékvíz, emiatt keletkezett a 50-100 köbméteres üreg. Az FCSM felméri a károsodás mértékét és helyreállítja a 10-15 méter hosszan sérült szakaszt. A másik kritikus helyszínt, az Ördögárok dunai kitorkollását nagyjából 15 méteres szakaszon elmosta a záporvíz. Az alsó rakpartot is tartó, burkolt parti rézsű leszakadt, a rakpart alatt húzódik a budai főgyűjtő csatorna.

A Főkert Zrt. tájékoztatása szerint az esőzés az I., II., XII. kerületekben okozott komolyabb problémákat, ennek felszámolását a cég negyven munkatársa a kora reggeli órákban megkezdte. Az esőzés következtében a legkritikusabb helyzet az I. kerület, Király lépcső környezetében, a budai Vár alatti Keleti kert sétányain alakult ki, valamint a Gellért-hegy sétaútvonalain, ahol a társaság dolgozói megkezdték a lemosódott föld eltakarítását, a folyókák kitisztítását.

Amennyiben nem pusztít újabb heves zivatar, kedden sötétedésig a legtöbb fogyasztónál újra visszaállhat az áramszolgáltatás a fővárosban – tájékoztatta az Elmű szóvivője az MTI-t. Boross Norbert hangsúlyozta: maga az elektromos hálózat kevéssé károsodott, ám a kárelhárítást elsősorban az akadályozza, hogy még mindig vízzel telítettek, elsősorban a VI. VII. VIII. IX. és XIII. kerületben azok a pincék, ahol az épületi transzformátorállomások találhatóak. Mivel az Elmű nem rendelkezik szivattyúkkal, meg kell várniuk, hogy a tulajdonosok vagy a katasztrófavédelem vízmentesítse a pincéket.

További gondot okoz, hogy vannak olyan házak, ahol a szivattyúzás ellenére újra és újra vízzel telnek a pincék. Ezt vélhetően az okozza, hogy a csatornahálózat nem tudja elvezetni a felgyülemlett vizet – tette hozzá. Mindennek ellenére a hétfő esti 45 ezerről kedd délutánra 7 ezerre sikerült csökkenteni azon fogyasztók számát, akiknél még nem állt helyre az áramszolgáltatás – mondta Boross Norbert.

Országszerte már több mint ötszáz helyszínen befejeződött a viharkárok felszámolása – tájékoztatta kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t. Hajdú Márton közölte, hogy az ország területéről több mint kétezer riasztást kapott a katasztrófavédelem, ám ez jóval kisebb számú káreseményt jelent, hiszen sokszor többen is bejelentették ugyanazt az esetet.

A letört ágak, kidőlt fák, lesodort épületelemek eltávolítása már többnyire befejeződött, és leginkább szivattyúzással, az elöntött pincékbe befolyt víz eltávolításával vannak elfoglalva a tűzoltók. A munkák szinte kivétel nélkül már csupán a fővárosban folytatódnak – sorolta a szóvivő.

Estétől ismét rendben működik az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya, szerdán pedig a traumaellátás is újraindulhat – közölte a kórház főigazgatója kedden az MTI-vel. Ficzere Andrea tájékoztatása szerint a hétfői esőzés miatt az alagsorban lévő sürgősségi betegfelvételi osztály, a traumatológiai ambulancia, a művese állomás, a patológia, az izotópdiagnosztika, a kazánház és a konyha működésképtelenné vált. A kórház dolgozói folyamatosan dolgoznak a helyreállításon. A kár felmérése még tart, vélhetően a jövő hét elejére fog befejeződni.

Hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben minden osztály működött kedden, a tervezett műtéteket elvégezték, a betegeket ellátták, csak a sürgősségi osztály kért betegfelvételt más kórházaktól, illetve a traumatológiai betegek sürgősségi ellátását adták át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.