Elköltöztetnék a pályaudvarokról a tranzitzónákat

Tarlós István szerint nem valószínű, hogy a belváros szívében maradnak az illegális bevándorlók számára kialakított övezetek.

MNO
2015. 08. 25. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új helyet keresnek a migránsoknak a fővárosban – jelentette be a főpolgármester kedd reggel a Lánchíd Rádióban. Tarlós István hangsúlyozta: a tranzitzónákat áthelyezik oda, ahol kevesebb problémát okoz a menedékkérők jelenléte és jobban biztosítható megfelelő ellátásuk. Szerinte a helyzet tarthatatlanná vált, ami miatt országos megoldásra lenne szükség, ugyanis nem önkormányzati feladat a bevándorlási probléma kezelése.

Budapest főpolgármestere a TV2 Mokka című műsorában emlékeztetett, hogy a tranzitzónákat a humanitárius segítség mellett azért is jelölték ki, hogy „ne szóródjanak szanaszét a városban” az emberek, akiket következetesen migránsokként említett, mondván, legtöbbjük esetében nincs bizonyítva, hogy háború elől menekült, jelentős hányaduk pedig – iratok hiányában – nem is azonosítható. Ezeket az embereket nem lehet tovább ellenőrizetlenül beengedni – említette a helyzet kezelésének egyetlen módjaként Tarlós István.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-en azt emelte ki, hogy a fizikai határzár mellett „jogi határzárra\" is szükség van, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot még a héten nyilvánosságra hozzák. Megjegyezte, szigorítani kell az Büntető törvénykönyv (Btk.) embercsempészettel kapcsolatos szabályait, s változtatni szükséges a menekültügyi eljárás rendjén is. Mint mondta, előbbieknek elrettentőnek kell lenniük, hogy mind az embercsempészek, mind az illegális határátlépők kedvét elvegye e cselekmények elkövetésétől, utóbbi esetében pedig arról van szó, hogy ilyen mennyiségű kérelem elbírálása gyorsabb és hatékonyabb eljárással történjék. Itt figyelemmel kell lenni arra, hogy mindig van bírósági jogorvoslatnak lehetősége, de akár a bírósági eljárás gyorsítására is lehet számítani – jelentette ki az államtitkár.

A műsorban Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője arról beszélt: a rendkívüli parlamenti ülés legfontosabb kérdése a Btk.-módosítás; ennek része, hogy bűncselekménnyé váljon a műszaki határzár megrongálása, az illegális határátlépés, valamint szigorítsák az embercsempészet büntetési tételét.

Negyvenhárom csoportban 1930 illegális bevándorlóval, köztük 309 gyermekkel szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén hétfőn – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője kedden. Szenti Szabolcs elmondta: a legnagyobb csoportot éjjel 11 óra után fogták el Szeged külterületén, 83 bangladesi, 1 Srí Lanka-i, 8 nigériai, 2 gambiai, 7 indiai, 50 afgán, 33 pakisztáni, 13 iráni, 2 szenegáli és 155 szír állampolgárt tartóztattak fel, ügyükben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országosan hétfőn tiltott határátlépés miatt 2093 embert fogtak el a rendőrök, és 6 fővel szemben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – közölte a Police.hun kedden az ORFK.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.