Gulyás szerint Németországnak is jó a határzár

Úgy véli, nem várható belátható időn belül európai szabályozás.

MTI
2015. 08. 30. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAS első oldalán megjelent összeállítás szerint a magyar kormány le akarja zárni az úgynevezett balkáni útvonalat, amelyen jelenleg a legtöbben áramlanak az Európai Unióba és különösen Németországba.

A lap szerint ebben a törekvésben együttes hatást kell kifejtenie az ideiglenes műszaki határzárnak és az új intézkedéseknek, amelyekről a Fidesz péntek este terjesztett törvényjavaslatot az Országgyűlés elé. Minderről Gulyás Gergely a FAS-nak szombaton elmondta: „úgy gondolom, hogy talán kevesebb menedékkérő megy majd Németországba”.

Hozzátette: „a hatás természetesen jobb lenne, ha lenne egy európai szabályozás”, amelynek kialakítása azonban nem várható a belátható időben.

Úgy is lehet mondani, hogy Magyarország Németországért is zárja le a határt – fejtette ki Gulyás Gergely a FAS szerint.

A politikus az államhatáron létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategóriára, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó javaslatokkal kapcsolatban bizakodásának adott hangot, hogy a tervezett szabályozás összefér az uniós joggal, hiszen a menekülteket nem tartják őrizetben a tranzitzónákban.

A menekültek a kijelölt övezetekben szabadon mozoghatnak, és lehetőségükben áll a visszatérés Szerbiába – fejtette ki. Hozzátette, hogy a zónákat a hivatalos határátkelők közelében jelölik ki, így a menekültek legálisan beléphetnek Magyarországra és menedékjogi kérelmet nyújthatnak be. Hangsúlyozta, hogy senkinek nem kell illegálisan belépnie az országba.

„Szeretnénk a menedékjogi eljárásokat normális és rendezett körülmények között lefolytatni” – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve: „ez az utóbbi hónapokban már nem volt lehetséges”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.