Harrach: Le kell számolni a liberális dogmákkal

A frakcióvezető szerint az európai vezetők képtelenek kezelni az évszázad kihívását, „a népvándorlást”.

MTI
2015. 08. 06. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egy szempontú” liberális és radikális nézőpont nem működőképes – mondta Harrach Péter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus kifejtette: a liberális szemlélet szerint korlátlan bevándorlási lehetőséget kell biztosítani, de az a dogma, ami a multikulturális társadalom álmáról szól, láthatóan megdőlt; a radikális megoldás ugyan az önvédelmet biztosítja, de az életüket mentő emberek problémájára nem ad választ.

A frakcióvezető „a kettős felelősségben” látja az egyedüli tisztességes és hatékony megoldást, azaz segítséget kell nyújtani az üldözötteknek, ugyanakkor hatékony önvédelmet kell biztosítani az európai nemzeteknek is.

 

Közleményében azt írta, a migránsok okozta helyzet orvoslásában nem szabad megvárni a kormány beavatkozását, mert az „csak a gyűlöletkampány erejéig foglalkozott a témával”. Horváth Csaba jelezte: bár a kezdeményezés megkésett, előremutatónak tartják azt. Biztosította Tarlós István főpolgármestert arról, hogy az MSZP fővárosi képviselői minden segítséget megadnak ahhoz, hogy a fővárosban kialakult méltatlan helyzetet mielőbb emberségesen meg lehessen oldani, függetlenül attól, hogy az kinek a hatásköre.

Harrach Péter szerint a valóban üldözöttek és a jobb életre vágyók közötti különbségtételnek Európa határain kívül kell megtörténnie, és támogatni kell a saját kultúrkörben segítséget nyújtó országokat. Hosszú távon a nemzetközi felelősség érvényesítésével rendezett körülményeket és emberhez méltó életfeltételeket kell biztosítani a kibocsátó országokban – tette hozzá.

A lehetséges eszközöket kettéválasztotta: „kénytelenek vagyunk európai megoldás hiányában” nemzetit keresni, és ilyen a határvédelem is. Nem teheti meg ugyanakkor egyetlen európai nemzet sem, hogy kivonja magát abból a segítségnyújtásból, ami az üldözötteket megilleti – fűzte hozzá, megjegyezve: a nemzetközi megoldás egyik fajtája a fegyveres felelősségvállalás is, amely már most is zajlik.

A frakcióvezető a férfiak negyven év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségéről kérdésre azt mondta: nagyon szép gondolat, és sok esetben indokolt is lehet. Ha a költségvetés az ezzel járó mintegy 200 milliárdos terhet elviseli, nem látja akadályát, de ma még nincsenek meg ennek a feltételei – mondta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint egy ilyen lépés úgy felborítaná a költségvetést, hogy veszélybe kerülne a nehezen megteremtett egyensúly.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.