Hídkomp, kiképzés, történelem: ilyen lesz a tűzijáték

Mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel az augusztus 20-ai tűzijátékon a Dunán álló katonai pontonokról.

MTI
2015. 08. 12. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csurgó Attila elmondta: a tűzijátékra a szentesi II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezreddel közösen két 110 tonna teherbírású hídkompot állítanak össze. A két alakulat az újpesti hadikikötőben már meg is kezdte a gyakorlást – tette hozzá.

Az ezredes kiemelte: a tűzijáték lebonyolításában való közreműködésük számukra egy jó kiképzési lehetőség is egyben. Mint példaként megjegyezte: katasztrófavédelmi helyzetben, például egy árvíz során más módon megközelíthetetlen helyekre ilyen eszközökkel szoktak homokzsákokat, védműveket vagy akár egy gát felrobbantásához robbanóanyagot is szállítani.

Proháczka Zoltán, a feladatra kijelölt katonák helyszínparancsnoka hozzátette: a tűzijáték lebonyolításával megbízott pirotechnikai cég munkatársai augusztus 17-én kezdik telepíteni a rakétákat a pontonokra, homokzsákágyazatba. A honvédség hadihajói augusztus 20-án két-három órával a tűzijáték kezdése előtt vontatják ki a pontonokat az újpesti hadikikötőből a helyszínre.

Emiatt augusztus 20-án este 20 óra 30 perctől a tűzijáték végéig a kereskedelmi és személyi hajózásra vonatkozóan teljes folyamzárat rendelnek majd el.

A Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala által lefolytatott közbeszerzési eljáráson a Leskovics Pirotechnika Kft. nyerte el a tűzijáték végrehajtását. A cég vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva korábban elmondta: a hagyományokhoz hűen idén is nagyszabású programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek majd fel.

Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára korábban az MTI-nek adott interjújában is elmondta: az idei tűzijátékot még a tavalyinál is olcsóbban szervezik meg. A honvédségi közreműködés révén bruttó 20 millió forinttal lehet olcsóbb az idei tűzijáték. A teljes költség várhatóan nagyjából 128 millió forint lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.