Húshamisítás: nincs következmény

A Fény utcai piac üzemeltetői nem tettek panaszt, elmarad az üzletek felelősségre vonása.

Horváth Csaba László
2015. 08. 05. 4:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros egyik legnagyobb piacán a Magyar Nemzet és a Hír Televízió 2013 májusában végzett próbavásárlásokat. Ezek során kiderült, hogy két hentesboltban is borjúhúsnak címkézett sertéshúst árultak. A csalást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumi vizsgálata állapította meg a beküldött minták alapján. Miután fény derült az átverésre, a piac üzemeltetői büntetőfeljelentést tettek, kiemelve, hogy az eladók veszélyeztették a fogyasztókat, mivel a sertéshús megfelelő hőkezelés nélkül káros lehet az egészségre.

A II. kerületi rendőrkapitányság június végén annak ellenére szüntette meg az eljárást, hogy korábban vádemelést is javasolt az ügyben. Noha a maratonira nyúlt eljárás végén a feljelentők a rendőrség döntése ellen panasszal élhettek volna az ügyészségnél, különös módon ezt nem tették meg.

A meglepő közönyösség miatt megkerestük a vásárlók érdekeiért korábban határozottan kiálló üzemeltetőket, ám közölték, nem kaptak értesítést a nyomozás megszüntetéséről, ezért nem is tudnak lépni az ügyben. Csakhogy kiderült, ez nem igaz. A rendőrség szerint ugyanis tájékoztatták a feljelentőket.

Úgy tűnik, az eljárás lezárult, és elmarad az árusok felelősségre vonása. A büntető törvénykönyv egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a rossz minőségű termék forgalomba hozatalát, a minőség hamis tanúsítását és az áru hamis megjelölését, valamint kétéves szabadságvesztés járhat a fogyasztó megtévesztéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.