Huszonöt év után szétverik a pécsi magasházat

Hamarosan vége lesz a pécsi 25 emeletes szellemház kálváriájának. Már több hatósági határozat is született a bontásra.

Bóka Máté Ciprián
2015. 08. 31. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokat tudok arról, hogy mi fog történni, de én nemrég költöztem ide – mondta a pécsi fiatal lány, Terdi Anita, aki az egyik, a magasházzal szomszédos négyemeletes panelban él, albérletben. Elmondása szerint nem sokat tartózkodik otthon, így nem tudja, hogy kaptak-e már hivatalos tájékoztatást a bontásról az épületben lakók.

– Annyit tudok, hogy már nagyon régóta tervezik a bontást, de még nem sikerült tenni ennek érdekében – tette hozzá.

– Júliusban költöztünk ide, és augusztusban derült ki, hogy biztosan el fog ez indulni. A portól meg a zajtól tartunk inkább.

Az önkormányzat ugyanis – mint hatóság – alig egy hónapja lépett nagyot az ügyben. A város jegyzője, Lovász István azt követően, hogy a megyei kormányhivatal immár harmadjára adott ki az életveszélyes állapotra hivatkozva a bontási határozatot, szintén kötelező érvényű határozattal élt a nyáron. Ez pedig felgyorsította a lassan két éve húzódó folyamatot. Egy hetven év feletti asszony pedig azt mondta, hogy a fia éppen az 1974-ben indult építkezéskor írta a diplomamunkáját, és sokszor zengett, remegett a ház a munkálatok miatt.

– Nem lesz ebből semmi jó, de nekem már mindegy, hogy rám dől vagy sem. Ha lesz por, akkor majd lehúzom a redőnyt – mondta az asszony, aki szerint a bontás még nem téma a házban.

– Egy éve volt lakógyűlés, akkor ha jól emlékszem, megkeresték az itt élőket, de azóta nem volt más előrelépés – mondja a ház tövében egy másik helybéli nyugdíjas férfi, aki éppen feleségével tart hazafelé. – Nem vagyok műszaki szakember, de bízom abban, hogy nem lesz probléma, szintenként szedik majd szét a házat – vázolja fel maga is a korábban már a sajtóban is megjelent elképzeléseket. A pár a toronyház építésekor már szintén ott lakott.

– Akkor tiltakoztunk az építkezés ellen, aláírást is gyűjtöttünk, de nem érdekelte a pártot – mondta a nő. – Ez nem Amerika, ez egy magyar kisváros, még ha nagyvárosnak is mondják Pécset Maga a ház már nem zavar, csak ne dőljön rám.

Arra a kérdésre, hogy mégis mit szeretnének látni az ingatlan helyén, a helyiek egybehangzóan azt mondták: parkot néhány paddal – és ha minden igaz, akkor az ingatlan eltüntetése után az önkormányzat is zöldövezetet akar kialakítani a telken.

Az ingatlan kálváriája hosszú időre nyúlik vissza. A fémszerkezetben talált rozsdásodás miatt 1989-ben kiürített épületet épp egy esztendeje ugyan megvásárolta a pécsi önkormányzat 25 millió forintért, ám ezt az adásvételt megtámadta egy spanyol cég. A hispán Share-Capitol S.L. ugyanis 2,26 milliárdos jelzálogjogot jegyeztetett be a házra. Vélhetően ez a cég volt az, amely a pécsi ingatlancsomag megvásárlásához többmilliárdos forrást adott a Grupo Miltonnak, amely 2008-ban a szocialisták regnálása alatt megszerezte – több más pécsi ingatlannal együtt – a szellemházat. Ezt a La Torre 2008 Kft. projektcég vette meg. A befuccsolt sávolyi motorversenypálya kapcsán hírhedtté vált Milton nagy ívű tervekkel érkezett, újjá akarta építeni az ingatlant.

A fejlesztések azonban folyamatosan csúsztak, végül a vállalkozás elérhetetlenné vált, egy idő után pedig az épület őrzéséről, megóvásáról sem gondoskodtak. A kormányhivatal 2013-ban az ingatlan életveszélyes volta miatt el is rendelte a bontást. Ám ekkor megvásárolta a már felszámolás előtt álló La Torre Kft.-t egy pécsi, 75 éves asszony, ugyanakkor ő nem, hanem a fia állt a nyilvánosság elé, s arról beszélt, hogy az időhúzást szerették volna megszüntetni.

Nem sokkal később el is kezdődött a felszámolás, aminek keretében szerezte meg a város az épületet, amit végül bírósági úton támadott meg a Share-Capitol. A jegyzői beavatkozással – amely a közérdek és a környékbeliek biztonságának szavatolása miatt történt – azonban most az is világossá vált, nincs szükség arra, hogy a város birtokában legyen a ház, hiszen a határozatokat végre kell hajtani. Ennek érdekében a város önkormányzata már az év elején elindította a bontásra vonatkozó közbeszerzést, nyertest csak a közelmúltban hirdettek. A Strabag-MML Kft. és a Land-Bau Kft. konzorciuma 998 millió forintért tünteti el majd a házat, s erre a város kormányzati támogatást is kap.

Az épület szerkezetét egyébként a néhai MSZP-s polgármester, Toller László idején 300 millióból megújították, ám konkrét terv akkor sem volt a hasznosítására, így tovább pusztult az ingatlan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.