Mégis pancsolhatunk a Velencei-tóban

A gárdonyi önkormányzat fellebbezett, a velencei megkapta a hatósági hozzájárulást.

MTI
2015. 08. 07. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth István, Gárdony polgármestere az MTI-nek pénteken elmondta: az önkormányzat július 5-én, a „főszezon nyitányakor” kapta meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat határozatát, amelyben a hatóság a város szabad partszakaszain működő strandok – szabad strandok – bezárására szólított fel. Az önkormányzat megfellebbezte a határozatot, ami azt jelenti, hogy augusztus végéig ezek a fürdőhelyek is látogathatók – közölte. Hozzátette: formai és tartalmi fenntartásaik is vannak a határozattal szemben.

A velencei önkormányzat MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a velencefürdői szabad strand megkapta a működéshez szükséges hatósági hozzájárulást, a hetvenméteres partszakaszt fürdőhellyé nyilvánították. A kormányhivatallal szoros együttműködésben az önkormányzat, a Velencei-tavi Tófelügyelőség és a terület üzemeltetője vállalta a hiányzó feltételek megteremtését, így péntektől a szabad strand a hatályos jogszabályoknak megfelelően üzemel, és várja a vendégeket. A strand vízminősége bakteriálisan kiváló, a helyszínen biztosítva vannak a higiénés feltételek, továbbá a biztonságos fürdőzéshez szükséges eszközök is rendelkezésre állnak – közölték.

Hamar kiderült, hogy a köztévé múlt pénteki híradásával ellentétben a Velencei-tó körül három strandot zárat be az ÁNTSZ, azonban a közvéleményt továbbra is foglalkoztatja egy-két kérdés, ezeket feltettük az MTVA sajtóosztályának és a Fejér Megyei Kormányhivatalnak.

A kispénzű fürdőzni vágyók kedvelt úti céljával kapcsolatos döbbenetes hírt a köztelevízió hírcsatornája tárta a nyilvánosság elé, amit másnap több érintett cáfolt. Szombaton Velence önkormányzata is cáfolta az összes szabad strand bezárásáról szóló hírt, a Fejér Megyei Kormányhivatal pedig az MTI-nek alaptalan híresztelésnek nevezte a pénteki híradós tudósítást. Müller Cecília megyei tiszti főorvos a távirati irodának pontosan megjelölte a három problémás partszakaszt. Az M1 szombat esti híradójában már ennek fényében ment le az újabb tudósítás (32 perc 40 másodperctől látható), de azt továbbra sem tudni, miért állították korábban, hogy minden szabad strandot be kell zárni.

Müller Cecília szombaton az MTI-nek felidézte: a strandokra vonatkozó szabályozás értelmében a fürdőszezon előtt a tulajdonosoknak fürdőhely-kijelölést kell kérniük. Ezután a működtetőnek fürdővíz-használati engedélyt kell kérvényeznie, ennek keretében vízminőség-vizsgálatot végeznek, a partszakaszon pedig ellenőrzik a közegészségügyi és biztonsági feltételeket: az illemhelyek, szeméttárolók, elsősegélynyújtó helyek, mély vízre figyelmeztető bóják meglétét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.