Megnyílt a második tranzitzóna Budapesten

A Déli pályaudvarnál a Vérmező felé eső, gyalogosok által kevésbé használt aluljáróban alakították ki.

MTI
2015. 08. 12. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az igazgatóság a Vérmező felé eső, gyalogosok által kevésbé használt aluljáróban alakította ki a migránsoknak önkéntesen igénybe vehető tranzitzónát – tartalmazza a közlemény.

Az első tranzitzónát szombaton, a Keleti pályaudvar előtti aluljáróban alakította ki a főváros. A Fővárosi Vízművek mobil ivókutat létesített, a Fővárosi Csatornázási Művek pedig mosdót és zuhanyozót helyezett üzembe a területen.

A FÖRI vezetője, Pető György múlt szerdán jelentette be, hogy úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, amelyeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat a migránsok számára. Akkor azt mondta az igazgató, hogy a Keleti és a Déli mellett a Nyugati pályaudvarhoz közeli közterületeken is kialakítanak tranzitzónát.

A Budapesti Közlekedési Vállalat két, a városi forgalomban nem használt, de érvényes műszakival rendelkező Ikarus 280 típusú csuklós buszt indított a pályaudvarok között. A buszok, amelyeket naponta fertőtlenítenek, reggel fél nyolctól este tizenegy óráig közlekednek.

Segélyprogramot indított a Magyar Vöröskereszt a Magyarországra érkező migránsok számára. A legnagyobb humanitárius szervezet három hónapon át mintegy 72 ezer ember támogatását vállalta 92 millió forintból.

 

Első körben 1800 menekült családnak osztanak segélycsomagokat a röszkei idegenrendészeti előállítóhelyen szerdától. Az egységcsomagokban kéztörlő, zsebkendő, vécépapír, szappan, tusfürdő, sebtapasz, valamint egy tájékoztató anyag van, amely információkat tartalmaz a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kirendeltségeire való eljutásról. A szervezet fertőtlenítőszert, pelenkát, intimbetétet és játékokat is raktároz röszkei bázisán. Az adomány értéke 2,8 millió forint, amelyet az Amerikai Ház Alapítvány ajánlott fel, és a Vöröskereszt saját forrásából egészített ki. Az adományokat szerdán indították útnak a Magyar Vöröskereszt székházából.

 

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófasegélyezési veszélyhelyzeti alapjából mintegy 322 ezer svájci frankot igényelt és kapott migrációs tevékenységének támogatására. Továbbá folytatják a pszichoszociális segítségnyújtást, és esetenként elsősegélynyújtó ügyeletet is ellátnak majd.

 

A Magyar Vöröskereszt vallja, hogy nem létezik „illegális emberi lény”, csak „rászorultságát nézve sebezhető ember”, akit a jogi és adminisztratív státusuktól függetlenül emberhez méltó, humánus bánásmódban kell részesíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.