Megtorpant Wilhelm Fruzsina ügye

Az utolsó pillanatig várnak azzal, hogy bejelentsék a fiatal magyar árva lányt a család svéd vállalkozásához.

Győr Ágnes
2015. 08. 10. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyújtotta segítség ellenére úgy tűnik, továbbra is bizonytalan annak a fiatal, fogyatékkal élő árva lánynak a jövője, akit Svédországban élő nagynénje szeretne magánál tartani. Wilhelm Fruzsina kitoloncolását továbbra sem rendelték el a svéd hatóságok, azt azonban nem lehet tudni, mikor „fogy el a türelmük”, a kamasz ottani tartózkodása ugyanis jelenlegi formájában továbbra sem legális.

Mint arról lapunk is beszámolt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter áprilisban jelentette be, hogy „a klasszikus külügyi munka határait súrolva, vagy talán azon túl is lépve” találtak egy lehetséges megoldást a fiatal helyzetének rendezésére. A tárca piackutatás révén ugyanis rábukkant két cégre, amelyek megrendeléssel látják el Fruzsina nagynénjének, Ruff Ágnesnek a vállalkozását. Az eredeti elképzelések szerint ilyen módon a nagynéninek lehetősége nyílik arra, hogy bejelentse unokahúgát munkavállalóként a műanyag tokokat gyártó vállalathoz, ezzel legális keretet biztosítva a kamasz svédországi tartózkodásához.

A tárca minap küldött tájékoztatása szerint a két cég 15 ezer euró értékben rendelt műanyag termékeket, és 7000 eurót már meg is kapott Ruff Ágnes vállalkozása. Úgy tudjuk azonban, a fiatal lányt ennek ellenére a család eddig nem jelentette be. Ruff Ágnes lapunknak arról számolt be, hogy ezt egyből pótolják, mihelyt hivatalosan elrendelik a svéd hatóságok a lány kitoloncolását. Hozzátette: a megrendelésekből befolyó összegből nem tudják éveken át fizetni unokahúga bérét, így a bejelentését addig halasztják, amíg csak lehet. Éveket kell ugyanis a fiatalnak még Svédországban élnie, mielőtt jogosulttá válhat az állampolgárság igénylésére. Ennek a logikának azonban ellentmond az, hogy értesüléseink szerint a svéd hatóságok az állampolgárság igénylésénél csak azokat az éveket veszik figyelembe, amely idő alatt legális módon tartózkodott az illető az országban.

Az Index március elején írta meg, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy húszéves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt a nagynénjénél. Ruff Ágnes tavaly Svédországban aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy vele maradhasson unokahúga, és az év elején Budapesten is tartott egy békés demonstrációt a svéd nagykövetség előtt. A közelmúltban elküldött levelében arról számolt be, hogy az elmúlt években „idegileg teljesen kikészült” a Fruzsináért folytatott küzdelemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.