Milliárdos fejlesztés a kórházakban

Az intézmények lecserélhetik az elavult gépeket, javíthatják az ellátást.

Kuslits Szonja
2015. 08. 07. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolc kórház és gyógyintézet esetében hagyott jóvá a kormány olyan új fejlesztési programokat, amelyek javítják az egészségügyi ellátás színvonalát. Az uniós forrásból finanszírozott projektek keretében a kórházak többek között lecserélhetik az elavult gépeket, fejleszthetik a sürgősségi ellátást, felújításokat végezhetnek – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Ezen felül további kilenc intézményben a már korábban jóváhagyott fejlesztési program támogatási keretét növelték több száz millió forinttal.

Ennek köszönhetően szerencsés helyzetbe került például a Bajai Szent Rókus Kórház, ahol minőségfejlesztés címén 1,25 milliárd forintot biztosítanak a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatások megteremtéséhez. A tervezett fejlesztések célja a szakmai minimumfeltételek teljesítése, valamint a magas színvonalú szolgáltatások feltételeinek megteremtése. A projekt részeként fejlesztik például a sürgősségi osztályt és a radiológiai diagnosztikát is, új gépeket vásárolnak, s korszerűsítik a régieket.

Szintén előnyös helyzetbe került a Pécsi Tudományegyetem, ahol 2,29 milliárd forintból a klinikai központ elavult gépparkját korszerűsítik, és olyan eszközöket is beszereznek, amelyekkel eddig nem alkalmazott eljárások is elvégezhetők. A fejlesztés a Szívgyógyászati Klinikát, a Fej-Nyaksebészeti Központot, a központi sterilizálót és a képalkotó diagnosztikát is érinti.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a struktúraváltás támogatására és a járó- és fekvőbeteg-ellátás fejlesztésére 2,59 milliárd forint jut. Ezt az összeget a dialízisközpont és a képalkotó diagnosztika eszközhátterének fejlesztésére, a diagnosztikai eszközháttér korszerűsítésére és a képalkotó diagnosztikai célokat szolgáló képtároló és továbbító rendszer bevezetésére fordítják.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 104 millió forintos támogatásnövelést kap azért, hogy a Kecskeméti Gyógyintézeti Központban korszerű, a régióban legmagasabb technikai színvonalú, költséghatékonyan működő egészségügyi ellátást biztosíthassanak.

Új projektként 978 millió forinttal támogatják a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézetet, 540 milliót kap a Zala Megyei Kórház, és 757 millió forintot költhet a korszerűsítésre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház is. Az Orosházi Kórház 351 millió forintot kap fejlesztésre, míg a balatonfüredi Állami Szívkórház 215 millió forinthoz jut.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.