Morvai: Jogszerűtlenül épülhet a martonfai tábor

A kormány álláspontja szerint a falu mellett épül meg az egyik befogadóállomás.

MNO
2015. 08. 07. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány álláspontja szerint azért Martonfa mellett épül meg az egyik befogadóállomás, mert ott van erre alkalmas összefüggő állami földterület. Morvai Krisztina Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek küldött levelében azonban azt írja: „jogászként és európai parlamenti képviselőként súlyos jogszabálysértéseket észleltem, amelyeket álláspontom szerint csak úgy lehet orvosolni, hogy a táborok létesítéséről szóló kormányrendeletet visszavonják”.

Morvai állítása szerint „a Martonfán kijelölt építési terület jogszerűen nem használható fel ilyen létesítmény létrehozására, tekintettel arra, hogy a terület a Nemzeti Földalap része”. Mivel a Nemzeti Földalapba tartozó területeket az erre vonatkozó törvény alapján kizárólag mezőgazdasági, illetve vidékfejlesztési vagy ezekkel összefüggő oktatási célra lehet hasznosítani, nem épülhet fel a menekülttábor – véli Morvai Krisztina, aki hozzáteszi: „gazdaságosan művelhető területről van szó, ( ) a Martonfán ideiglenes befogadóállomás létrehozásáról szóló kormányrendelet törvénysértő, azt haladéktalanul hatályon kívül kell helyezni”.

Morvai Krisztina az egyik online portálon megjelent felvételre is utalt, amelyen szerinte a rendőrség megfélemlítő intézkedéssorozatot hajtott végre a Nemzeti Földalap területén. Morvai szerint a kivonuló rendőrök bevetése „láthatóan szükségtelen és aránytalan” volt. A felvételen igazoltatják a helyieket, erre viszont a rendőrségről szóló törvény szerinte nem ad felhatalmazást. „Kérem Belügyminiszter urat, szíveskedjék tájékoztatni arról, hogy a lakosság számára mélyen megalázó, az emberi méltósághoz való jogot durván sértő intézkedésnek mi volt a jogszabályi alapja”, és hogy miért és milyen alapon használják „üzenetközvetítésre” a fegyveres erőket – írta levelében Morvai.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán kijelentette: minden, a falu nyugalmának megőrzéséhez szükséges fejlesztést megkap a Baranya megyei Martonfa, amelynek közelében hozzák létre az ideiglenes befogadóállomást. A lakosok azonban elégedetlenek: Martonfa lakói félpályás útlezárással tiltakoztak a település határába tervezett konténerváros ellen csütörtökön. Pénteken Pécs főterén folytatják a demonstrációt. „Egyre többen csatlakoznak a megmozdulásunkhoz. Úgy látom, hogy ráébredtek a környékbeli lakók arra, hogyha ez a beruházás megvalósul, akkor nemcsak Martonfa élete fog felbolydulni, hanem a környező településeké is” – nyilatkozta Bosnyák András polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.