Nem végleges megoldás az adósságkonszolidáció?

40 milliárd forintról már szeptemberre akár 60 milliárdra nőhetnek a beszállítók irányában fennálló kórházi tartozások.

MTI
2015. 08. 11. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben megismétlik, hogy szakértőik szerint a helyzeten csak a finanszírozási rendszer új alapokra helyezésével, bizonyos pénzügytechnikai intézkedések meghozatalával lehet hosszú távon javítani. Továbbra is egy pénzügyi védőháló felállítását és az életmentő eszközök áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését szorgalmazzák a vállalkozások ellehetetlenülésének megakadályozására.

Emlékeztetnek arra, hogy a kórházi adósságrendezés és konszolidáció során 60 milliárd forintot fizetett ki június elejéig az orvostechnikai eszközök beszállítóinak lejárt tartozásaira a kormány. „Ez mindenképpen szükséges lépés volt, de csak tűzoltásként értelmezhető” – írták, hozzátéve, a kabinet megmutatta, hogy komolyan gondolja az egészségügyi rendszer finanszírozásának rendbetételét, de az úton mindenképpen tovább kellene menni, mert az adósság már most érezhető mértékben újratermelődik.

Továbbra is úgy látják, hogy egy kamatmentes állami hitellel, kezesség vállalásával vagy a tartozások ingyenes faktorálásával jelentősen javíthatóvá válik a rendszer stabilitása, továbbá az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra mérséklése jelenthet megoldást a cégek ellehetetlenülésének megelőzésére, így az áfa előfinanszírozásának a rendkívüli terhe részben csökkenne – olvasható közleményükben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.