Óriásit blöfföltek az ORÖ-nél?

A hatóságok tájékoztatása szerint nem érkezett feljelentés a szervezettől.

Horváth Csaba László
2015. 08. 07. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindeddig sem a rendőrséghez, sem az adóhivatalhoz, sem pedig az illetékes ügyészségekhez nem érkezett büntetőfeljelentés az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégium gazdálkodása miatt – értesült lapunk. Amennyiben a szervezet valóban nem fordult a hatóságokhoz, az azért lehet kínos, mert az ORÖ közgyűlése május 30-án döntött úgy, hogy nem működteti tovább a szolnoki szakiskolát, és bejelentették, hogy jogi útra terelik az ügyet.

A hatóságok válaszai után megkerestük az ügyben Hegedüs Istvánt, az ORÖ elnökét, ám helyette csupán a szervezet sajtóreferensével tudtunk beszélni, akinek válaszai tovább erősítik a gyanút, hogy blöffölhettek a feljelentést illetően. A sajtómunkatárs nem tudta megmondani, hol és mikor tett feljelentést az ORÖ, mindössze annyit közölt: „A szervezet elnöke nem kíván az ügyben konkrétumokat mondani, nem szeretne belebonyolódni ebbe, de megtették a bejelentést.”

Biztosan a hatóságokhoz fordult viszont a hátrányos helyzetű gyermekeket oktató intézmény ügyében a Magyar Liberális Párt (Liberálisok). Az ORÖ ellen tett feljelentésük alapján az ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közép-magyarországi bűnügyi igazgatósága folytat le ismeretlen tettes ellen. Az ellenzéki párt a feljelentéssel párhuzamosan közérdekűadat-igénylést is beadott a roma szervezethez, azt firtatva, mire költötték azt a húszmillió forintos állami támogatást, amelyet még Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnök megállapodása alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma utalt a szervezetnek a fiatal roma sportolók, valamint sportesemények támogatására. Az ORÖ határidőre nem adta ki a kért információkat, ezért a Liberálisok vélhetően bírósági úton kényszeríti ki a pénzügyi és szakmai beszámolókat.

Nem volna meglepő, ha kiderülne, hogy az ORÖ ígérete ellenére nem tett feljelentést az általa üzemeltetett iskola gazdálkodása miatt. Lapunk birtokába jutott ugyanis a Dr. Hegedűs T. András szakiskoláról szóló államkincstári jelentés, amely szerint az intézménynek nincs önálló bankszámlája, és semmilyen önálló gazdálkodást nem folytat, ugyanis az a roma szervezethez kapcsolódik. Eszerint ha a szervezet feljelentést tesz, azt saját maga ellen kellene megtennie. A Magyar Államkincstár vizsgálata rávilágít arra is, hogy miután az ORÖ 2012-ben átvette az intézmény fenntartását, az addigi 60 millió forintról több mint a duplájára emelkedett az igényelt támogatás. Több diákot vettek fel, akik hamar kimaradtak az iskolából, ám továbbra is igényelték utánuk a pénzt. A kincstár mellett ellenőrzést végzett a megyei kormányhivatal, amely szintén komoly problémákat állapított meg. A RomNet portál beszámolt arról, hogy milliós nagyságrendben költöttek az intézményben többek között krétára, fűnyíróra, kulcsmásolásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.