Személyeskedő, durva „válasz” a jegybanktól

Jogsértő és meglehetősen nemtelen támadást intézett tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lapunk ellen.

Horváth Csaba László
2015. 08. 25. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB sajtóközleményben közölte: „A Simicska-lap állításai mögött a cikket jegyző újságíró egyéni hitelfelvétele, tájékozatlansága és vélt sérelmei állnak, amelyeket a napilap megpróbál – hamisan – általános gyakorlatként beállítani”. Azt is írták, hogy a cikkünkben megjelent állítások szerintük valótlanok, ezért helyreigazítási pert kezdeményeztek lapunkkal szemben.

Mivel a jegybank személyeskedő közleményéből nem derült ki, hogy az MNB milyen forrásokból értesült az újságíró pénzügyi helyzetéről, állítólagos hitelfelvételéről, valamint az sem világos, miért tette ezt közzé, és mi köze ennek a munkájához, lapunk megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben.

A közlemény egyébként azért is különös, mert a lapunkban megfogalmazott állítások egyikét sem cáfolta az MNB, továbbá az is homályos, miként indít helyreigazítási pert az állami bank anélkül, hogy előtte helyreigazítási kérelmet küldene lapunknak.

A jegybank lapunk hitelességét is kétségbe vonta, illetve Róna Péter közgazdászra is meglepő megjegyzéseket tett. Mint írták: „A Magyar Nemzet hamis állításai nem először kérdőjelezik meg az egykor mértékadó újság hitelességét és szakmaiságát. A napilapnak az elmúlt hónapokban bekövetkezett változását jól mutatja, hogy immár a balliberális Róna Péter közgazdászt állítja az olvasók elé példaképül.”

Megkeresésünkre Róna Péter – aki korábban az MNB felügyelőbizottsági tagja volt – nem kívánta kommentálni a jegybank közleményét. Ahogy fogalmazott, nem süllyed az MNB szintjére. Mindössze annyit mondott: nem balliberális közgazdász, és soha nem is volt az, hanem az Oxfordi Egyetemen a Blackfriars Hall tanára. Hozzátette, a jegybank közleményében megjelent, neki tulajdonított, ám általa soha nem használt szavakat nem akarja minősíteni.

Az ügyben nyilatkozott lapunknak a jegybank másik korábbi felügyelőbizottsági tagja is, akit a Jobbik jelölt a posztra. Varga István érthetetlennek nevezte, miként keveredett az oxfordi professzor a jegybank tegnapi közleményébe, de szerinte ez annyit jelent, hogy az MNB „sértődött óvodásként” viselkedik. Elmondta azt is, hogy amióta a jegybank átvette a pénzügyi fogyasztóvédelem feladatait, nincs érdemi változás a területen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.