Szijjártó visszavágott a francia külügyminiszternek

Hétfőre bekéretik az ideiglenes francia ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

MTI
2015. 08. 31. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-nek vasárnap adott nyilatkozatában Szijjártó Péter rámutatott: úgy tűnik, Európában egyesek még mindig nem képesek megérteni azt, hogy Magyarországra milyen elképesztő nyomás hárul bevándorlási szempontból a Nyugat-Balkánon keresztül. Az év végére drámai helyzet alakulhat ki Magyarországon, ha a kormány most nem tesz valami érdemit, mivel az éves statisztikák azt mutatják, hogy október után még ugyanannyi menekült szokott érkezni az országba, mint addig – hangsúlyozta.A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy álláspontja szerint az a jó európai, aki az európai szabályokat betartja. A legfontosabbak közé tartoznak a schengeni szabályok, amelyek világosan rögzítik minden uniós tagállamnak azt a kötelezettségét, hogy meg kell védeni a saját és az Európai Unió külső határait. Magyarország ezt teszi, és ezzel megfelel uniós kötelezettségeinek – szögezte le.Az a politika – vagy stratégianélküliség –, amely jelenleg egyelőre a bevándorlással kapcsolatos uniós politikát övezi, drámai hatással lehet a kontinensre, mondta a miniszter, hozzátéve, hogy „egymás megdöbbentő és alaptalan minősítése helyett inkább arra kellene koncentrálni, hogy Európa szempontjából közös megoldást kínáljunk”. A közös megoldást abban kellene keresni, hogy miként állítható meg az a bevándorlási nyomás, amely Európára, és azon belül Magyarországra nehezedik – hangoztatta.A francia külügyminiszter az Europe 1 kereskedelmi rádiónak, az I-Télé hírtelevíziónak és a Le Monde című napilapnak adott közös interjúban botrányosnak nevezte egyes „kelet-európai” országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, és Magyarországot külön bírálta a határzár miatt. Laurent Fabius saját szavai szerint „nagyon szigorúan” ítéli meg Magyarország fellépését, szerinte hazánk nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket, amikor határzárat épít. „Olyan drótkerítés felhúzása, amelyet még állatoknak sem létesítenek, nem az értékek tiszteletben tartása” – fogalmazott. Szerinte „természetesen” fel kell számolni a falat, és az Európai Uniónak „komoly és szigorú” tárgyalásokat kell az ügyben folytatnia az ország vezetőivel.Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar diplomácia nem hagyhatja szó nélkül ezt a nyilatkozatot, ezért hétfőre bekéretik az ideiglenes francia ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, és hivatalosan tájékoztatják a magyar kormány álláspontjáról. A tárcavezető arra készül, hogy személyesen is beszél francia kollégájával az ügyről az uniós külügyminiszterek jövő hét végi luxemburgi tanácskozásán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.