Tüntettek a migránsok a Keletinél

Azt kifogásolják, hogy – érvényes vonatjegyük ellenére – a magyar rendőrség nem engedi őket Németországba.

MTI
2015. 08. 30. 11:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudósító elmondta: előző nap is voltak hasonló akciók, elhangzottak rigmusok, de vasárnap már az ENSZ jelenlétét is követelték. Arról is beszámolt, hogy a tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.

Az általa megkérdezett demonstrálók azt kifogásolták, hogy érvényes vonatjegyük van Németországba, de a magyar rendőrség nem engedi őket tovább – fejtette ki.

A migránsok azt is nagyon kevésnek tartják, hogy csak egyszer kapnak enni – mondta a tudósító, hozzátéve: volt, aki azt nehezményezte, hogy a hatóságok nyilvántartásba vették.

Az M1 munkatársának beszámolója szerint folyamatosan érkeznek rendőrök a VIII. kerületi pályaudvarhoz. A Készenléti Rendőrség kamerával rögzíti az eseményeket.

A tudósító később elmondta, hogy a tüntetők egy csoportja elindult a pályaudvar alsó szintjére, majd visszatértek a főbejárathoz, ahol a rendőrök továbbra sem engedik be őket. Mint mondta, sikerült beszélnie a helyszínen egy régen Magyarországon élő szír állampolgárral, aki a migránsok és a rendőrök közötti tolmácsolást is segíti.

Azt mondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy lehűtse a kedélyeket, de „óriási a felháborodás”, nem értik a bevándorlók, hogy miért kell rostokolniuk a pályaudvarnál, miközben sokuk megvette vonatjegyét.

A vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére – közölte a Belügyminisztérium (BM).

Kiemelték, hogy a menekültügyi eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedély nem teszi lehetővé a Magyarország területéről történő továbbutazást az Európai Unió más tagállamába, az kizárólag Magyarország területére érvényes. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedéllyel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is csak akkor tudja a menedékkérőt ellátni, ha a számára kijelölt befogadóállomáson vagy a hivatalban kérelmét a hatóság regisztrálta.

A BÁH folyamatos munkarendben, így hétvégeken is dolgozik – emelte ki a BM, hozzátéve: a regisztrációs eljárásban nincs fennakadás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.