373 millió forintot különítenének el

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén a budapesti migrációs helyzet is napirendre kerülhet.

MTI
2015. 09. 02. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté, a Fővárosi Önkormányzat önkormányzati és rendészeti tanácsnoka augusztus 27-én – miután áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos jelenlegi budapesti helyzetet az érintett szervek vezetői – azt közölte az MTI-vel: 373 millió forint elkülönítésére tesznek javaslatot a Fővárosi Közgyűlésben.

A testület elé benyújtott, a fővárost érintő migrációs helyzettel kapcsolatos előterjesztésben olvasható tájékoztató szerint több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti tranzitzónák kialakítása és működtetése augusztus 16-ig.

A Fővárosi Közgyűlés dönthet továbbá a július 8-i fővárosi viharkárokhoz kapcsolódó vis maior támogatás igényléséről. A szakértők a helyreállítási költségeket több mint 400 millió forintra becsülik, a támogatási kérelem mintegy 293 millió forint.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Tarlós István főpolgármesternek is felelőssége van abban, hogy a menekültek tisztességes körülmények között tartózkodhassanak Budapesten.

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a budapesti városvezetés tétlensége mellett a kormány tehetetlensége és hisztériakeltése miatt is kezd kezelhetetlenné válni a menekülthelyzet. A politikus követelte továbbá egy, a 3-as metró felújítását vizsgáló bizottság felállítását, amely szerinte választ adhatna arra, hogy a városvezetés miért újítja fel az új szerelvények vásárlásánál drágábban a régi metrókocsikat.

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy az állam helyett civilek adnak ételt és más segítséget a menekülteknek. A kormány nem tesz meg mindent, hogy a súlyos menekültprobléma minél kisebb fennakadást jelentsen a helyieknek – mondta, majd hozzátette, az MSZP szerint a tranzitzónáknak a határon lenne a helyük.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy a közelmúltban egy teherautóban megfulladt 71 menekült halálát talán el lehetett volna kerülni, ha az Európai Unió és hatóságai határozottan, egységesen és érthetően lépnének fel. Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy vegye át a menekültprobléma kezelését az ezzel foglalkozó civilszervezetektől.

Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „Budapest nem menekülttábor”, pártja ezért nem támogatja a tranzitzónák kialakítását. A Jobbik politikusa azt mondta, a menekültek a Keleti pályaudvarnál már demonstrációkat tartanak, amelyeken Magyarországot szidalmazzák. „Nem szeretném azt megvárni, hogy (...) a felvadult migránscsorda lángba borítja fél Budapestet” – mondta.

Tokody Marcell szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a már az országban lévő menekülteket felsegítenék a nyugatra tartó vonatokra, míg az újonnan érkezők menekültkérelmét a határon bírálnák el. A Jobbik helyi népszavazást követel arról, hogy Budapesten létesítsenek-e tranzitzónákat, ideiglenes vagy állandó befogadóállomásokat a menekülteknek.

A Szolidaritás operatív bizottság felállítását javasolja a budapesti menekültkérdés megoldására. Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az új testület elsősorban koordinációval, az információk megosztásával segítheti a migrációval összefüggő problémák gyors rendezését.

A bizottságban a civilszervezetek mellett a rendőrség, az egyházak és az ÁNTSZ képviselőinek is helyet kell kapniuk – tette hozzá. Közlése szerint a Szolidaritás kezdeményezését az MSZP, az LMP, a DK és a PM támogatja.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján arra kérte Tarlós István főpolgármestert, hasson Orbán Viktor miniszterelnökre, hogy jelentősen növelje meg a bevándorlási hivatal állományát, hiszen szerinte a létszámhiány az egyik oka a menekültek feltorlódásának. Az LMP-s politikus szerint a MÁV nem megfelelő hozzáállása szintén problémát jelent, amin a kormánynak szintén változtatnia kellene.

Kiemelte, mostanra tarthatatlanná vált a helyzet a Keleti és a Nyugati pályaudvarokon, és ha a civilek nem végeznék el az állam és a főváros feladatát, akkor még súlyosabb következményekkel kellene szembenézni. Csárdi Antal szerint az államnak, illetve a fővárosnak az alapvető higiéniai feltételek biztosítása mellett legalább enni, inni adnia kellene a menekülteknek.

Csárdi Antal szólt továbbá arról is, hogy a Verseny utcába tervezett új tranzitzóna biztosan kicsi lesz majd, ha az csak ezer férőhellyel jön létre.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.