Folytatódik az iszapbirkózás

Az ügyészi végindítvány után is tagadták bűnösségüket a Mal Zrt. volt vezetői.

Velkei Tamás
2015. 09. 09. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre biztosabbá váltam abban, hogy nem vagyok bűnös egyetlen vádpontban sem – fogalmazott Bakonyi Zoltán elsőrendű vádlott, a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója tegnap a Veszprémi Törvényszéken (úgy tudjuk, Bakonyit nyolc pontban is vádolja az ügyészség). A többhetes szünet után folytatódó vörösiszapperben azt is megállapította: szerinte a vádhatóság végindítvánnyal kiegészített vádirata hamis állításokat, rossz következtetéseket tartalmaz, amelynek áttanulmányozása nyomán jutott a fenti megállapításra.

Az ügyész augusztusban terjesztette be az említett végindítványt, amelyre most reagálhattak érdemben a vádlottak, akiknek lehetőségük volt észrevételeket tenni, esetleg vallomásukat kiegészíteni. Bakonyi is vallomásának kiegészítésre tett indítványt, a majdan elhangzó vallomásához szerinte elég lesz mindenki részéről a középiskolai matematikatudás. (A vádlott eddig is előszeretettel fitogtatta mély reálismereteit.) Az ügyész vádjainak valószínűségét a lottónyeremény eltalálásához hasonlította. – A tárgyalás során felmerülő mentő körülményeket az eljárás során figyelembe kell vennie az ügyésznek – pörkölt oda Fejes Péternek, a vádhatóság képviselőjének.

Az elsőrendű vádlott emellett azt is kérvényezte, hogy többi vádlott-társa után tehesse meg vallomásának kiegészítését. Bakonyi nyitott kapukat döngetett, mert Szabó Györgyi bíró pertaktikai okokból és célszerűségből felállított sorrendjében egyébként is Bakonyi szerepelt utolsóként.

De nem csak Bakonyi nem ismerte el bűnösségét a tegnapi tárgyaláson, mások mellett a német Martin R. is azt mondta a bíróság kérdésére: nyelvtanilag érti, de tartalmilag problémája van a váddal. Ügyvédje egyúttal azt is jelezte: védence vonatkozásában megfontolják ügyének elkülönítését. A tizenegyedrendű Cs. László és a tizenkettedrendű M. Gábor ugyancsak kitartott amellett, hogy nem bűnösök, azt igyekeztek bizonyítani, hogy a katasztrófa bekövetkezte után mennyi ideig semmit nem tudtak a tragédia mibenlétéről.

Ismeretes, hogy a Mal Zrt. ajkai telepén 2010. október 4-én szakadt át az egyik vörösiszap-tároló kazetta fala, ami után lúgos zagy öntött el több települést. A katasztrófa közvetlenül nyolc, közvetve két ember halálát okozta, 226 ember sérült meg, az anyagi kár több tízmilliárdos volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.