Gyermekorvosok mellékállásban

Közbeszerzési pályázattal növelné a hivatal az egészségügyi szakemberek létszámát.

Kuslits Szonja
2015. 09. 09. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunkat egy édesanya arról tájékoztatta, hogy a fertőző betegséggel diagnosztizált menekültekkel is foglalkozó orvosok között akad gyermekgyógyász. Előfordult például, hogy a táborból érkezett csecsemőket oltani. Arra a kérdésre, ez okoz-e problémát, illetve jelenthet-e veszélyt a kisbabákra, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH) azt a választ kaptuk: tudomásuk szerint eddig nem fordult elő menedékkérő által okozott, nagyobb csoportot érintő komolyabb fertőzés. Mint írták, minden esetben felhívják a figyelmet az alapvető higiénés előírásokra, ezek követését a befogadóintézményekben több helyen kihelyezett piktogramok is segítik. A higiénés szabályok betartására a hivatal munkatársai is súlyt fektetnek.

A BÁH-tól arra a kérdésre, hogy tervezik-e a menekülttáborokban állandó orvosok alkalmazását, nem kaptunk választ. (Korábban megírtuk, a menedékkérők ellátása vállalkozási szerződés alapján történik, egyik menekülttábor sem alkalmaz főállásban orvost.) Annyit közöltek, a hivatalhoz tartozó befogadóintézményekben biztosítják a háziorvosi ellátásnak megfelelő egészségügyi gondoskodást, ennek része 24 órás egészségügyi felügyelet is. A hivatal szerint szükség esetén szakellátás is igénybe vehető a jogszabályok által meghatározott körben. Kiderült, a hivatal augusztus eleji tájékoztatásához képest nincs változás az egészségügyi ellátást végző orvosok és ápolók számában. – Jelenleg hét orvos és tizennégy nővér dolgozik a befogadóállomásokon, azonban orvosi szolgáltatásra közbeszerzési pályázatot írtak ki, hogy a létszámot növeljék. A pályázatok elbírálása jelenleg folyik – közölte lapunkkal a BÁH. Arról is tájékoztattak, a menekültügyi őrzött központokban, Békéscsabán és Debrecenben napi kétórás ügyeletben két orvos dolgozik, folyamatos munkarendben pedig hat szakápoló biztosítja az egészségügyi ellátást. Nyírbátorban egy szakorvos látja el a napi kétórás rendelést, illetve hat szakápoló, szintén 24 órás váltásban.

Az ÁNTSZ-t is kérdeztük, nem jelent-e járványügyi kockázatot, hogy a gyermekorvosok a menekülttáborokból indulnak csecsemőket oltani. – A migránsok ellátásában részt vevő önkéntes orvosok ismerik és használják azokat a védőeszközöket, amelyek egy esetleges fertőződést megelőznek, továbbá tisztában vannak azokkal a szakmai szabályokkal is, amelyeket a védőoltások beadásakor be kell tartani. Ebből következik, hogy még akkor sem okoznának problémát, ha valóban „egyenesen” oltani mennének – válaszolták.

A menekültekkel kapcsolatos esetleges járványveszélyről még a nyár végén tartott sajtótájékoztatót Paller Judit országos tiszti főorvos, s akkor úgy fogalmazott, gyakorlatilag egyáltalán nincs járványveszély az illegális bevándorlók miatt.

Ki szedi össze a migránsok szemetét?

Az ÁNTSZ-től megtudtuk, bár járványveszély egyelőre nincs, ilyen helyzetekben felértékelődik a személyes higiénia fontossága. Mint írták, a jelenleg hatályos szabályozás szerint a tulajdonos köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz, a járdaszakasz melletti nyílt árok tisztán tartásáról, a hulladék eltávolításáról. – A hátrahagyott ruhadarabok, használati tárgyak ártalmatlanítása, esetleges fertőtlenítése az ingatlan tulajdonosának feladata, közterület esetén erről az illetékes önkormányzatnak kell gondoskodnia – írta az ÁNTSZ. Vagyis a tulajdonosokra hárul, hogy eltakarítsák a portájuk előtt hagyott esetlegesen veszélyes hulladékot is, de ezt érdemes kellő odafigyeléssel kezelni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal ugyanis többször felhívta a lakosság figyelmét arra, ne gyűjtsék be a határt illegálisan átlépő migránsok után hátrahagyott tárgyakat, mert lehet, hogy azok vérrel vagy emberi testnedvvel, illetve különböző élősködőkkel vannak szennyezve, így puszta kézzel nem szabad hozzájuk érni. A hulladék összegyűjtéséhez mindig ajánlatos gumikesztyűt felvenni. A kormányhivatalnál lapunkat arról is tájékoztatták, az összegyűjtött szemét nem számít veszélyes hulladéknak: lezárt zacskóban a kommunális hulladék közé kell dobni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.