Hagyó-ügy: az utolsó tanút is meghallgatták

Az ítélethirdetés átcsúszhat a következő évre.

MTI
2015. 09. 15. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a tanúmeghallgatás után okiratokat ismertetett. Ezt követően Antal Attila harmadrendű vádlott, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója órákon keresztül észrevételeket fűzött a bizonyítási eljárásban megjelölt, vele kapcsolatos levelekhez. A tanácsvezető bíró a vádlottak korábban beterjesztett bizonyítási indítványait ismertette, majd mindet elutasította.

Homonnai János, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze a tárgyalási nap végén jelezte, hogy a tervezett hárommal szemben négy napot kér a bíróságtól perbeszédének elmondására. Az ügyész azzal indokolta kérését, hogy a bizonyítás több mint száz tárgyalási napon keresztül folyt, több mint harminc vádpont van. A törvényszék így egy negyedik napot is kijelölt a perbeszéd elmondására.

Hadnagy Ibolya a per további menetéről szólva közölte: csütörtökön még néhány iratot ismertet a bíróság, majd vádlottak tehetnek észrevételt. Az ügyészi perbeszéd szeptember 22-én, 23-án, 24-én és 29-én lesz.

A bíróság elfogadta a védők közös kérését, így az ügyészi perbeszéd befejezése után egy hónap felkészülési időt kapnak a védői perbeszédek elmondására, amely így október 29-én kezdődik. Ezután a vádlottak még szólhatnak az utolsó szó jogán, majd elsőfokú ítéletet hirdet Hadnagy Ibolya bírói tanácsa. Ez azt is jelentheti, hogy az ítélethirdetés átcsúszhat a következő évre.

A volt szocialista főpolgármester-helyettest 2010. május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától 2011 júniusáig házi őrizetben volt, azóta szabadlábon védekezhet.

A kiemelt büntetőügy áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött. Kecskeméten 2012. június 13-án kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa. A Kecskeméti Törvényszék 2013 decemberében viszont illetékessége hiányát állapította meg, és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez. Ezután a Kúria arról döntött, hogy ismét a Kecskeméti Törvényszéknek kell tárgyalnia a Hagyó-pert. Az újrakezdett per első tárgyalását 2014. július 1-jén tartották meg Kecskeméten.

Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és tizennégy társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig mintegy másfél milliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.