Folytatódott a Hagyó-per

A BKV gyanús takarítási ügyéről volt szó.

RZ
2015. 04. 21. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Homonnai János ügyész 2014 decemberében nyújtotta be a törvényszékhez azt a vádirat-módosítást, amely a BKV Zrt. 2008-ban megkötött, 6,7 milliárd forint összegű takarítási szerződésére vonatkozott. Az ügyész ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a módosított vádirat a vádlottak cselekményének minősítésére nincs hatással.

A vádirat szerint a közbeszerzési eljárás szabályait formálisan nem sértették meg. Ennek ellenére Demszky Gábor akkori főpolgármester politikai főtanácsadója, Mesterházy Ernő másodrendű vádlott „felhívására” az Antal Attila harmadrendű vádlott által „meghatározott feltételek szerint, a Balogh Zsolt negyedrendű vádlott által irányított közbeszerzési eljárás jelentős kárt okozott a közlekedési vállalatnak”. A „versenykorlátozás” révén a vállalási díj keretösszege jelentősen, legalább 500 millió forinttal meghaladta azt a vállalkozási díjat, amelyet valós árversenyben lehetett volna elérni.

A módosított vádirat szerint az „irányított közbeszerzési eljárás” után kialakult vállalkozási díj mind a korábbi takarítási szerződések alapján kalkulálható takarítási díjat, mind az utóbb, 2012-ben lefolytatott közbeszerzési eljárásban kialakult vállalkozási díjakat hasonló nagyságrendben haladta meg.

Mesterházy Ernő 2007-ben azt a kívánságát fejezte ki Antal Attila harmadrendű vádlottnak, hogy a közlekedési vállalattal különféle takarítási szolgáltatásokra szerződött PQS-Plural Kft. a vállalkozási díját 20 százalékkal megemelhesse, illetve újabb területek takarítására is kapjon szerződést.

A vádirat szerint az egy éven keresztül folyó közbeszerzési eljárás során a több mint tízszereplős BKV-s takarítási piac lényegében egy kétszereplős konzorcium kezébe került, amelynek egyik tagja a PQS-Plural Kft. lett.

Mesterházy Ernő mindössze annyit mondott: „bűncselekményt nem követtem el, a vádat nem tartom törvényesnek, az eddigi vallomásaimat fenntartom”.

Antal Attila azt észrevételezte, hogy a vád egy 2008-as eljárást és egy 2012-es eljárást hasonlít össze, ami – véleménye szerint – nem lehetséges, mert „teljesen eltérő gazdasági körülmények” jellemzik a két időszakot. Álláspontja szerint nem lehet messzemenő következtetést levonni abból, hogy két tenderkiírás hasonló tartalmú. Indoklása szerint alapvetően az volt a cél, hogy a takarításban részt vevő „tíz vagy húsz partnerháló” csökkenjen.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott azt hangsúlyozta: sem oka, sem lehetősége nem volt arra, hogy „a 2008-as tender szerződéskötésre történő előterjesztését ne terjessze elő az akkori vezérigazgatónak”.

Papp Gábor, Mesterházy Ernő védője nem tartotta törvényesnek a védencével szemben emelt vádat. Az ügyvéd a vádirat módosítását és pontosítását kérte. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a vádat törvényesnek minősítette.

A bizonyítási eljárás során szakértői véleményeket is ismertetett a törvényszék, majd felolvasták Atkári János egykori főpolgármester-helyettes nyomozati szakban tett vallomását. Atkári János vallomása szerint Demszky Gábor vele és az SZDSZ-frakció vezetőjével, Böhm Andrással 2002-ben azt közölte, hogy Mesterházy Ernő lesz a politikai főtanácsadója, aki „a városháza és a civil üzleti körök” közötti kapcsolatot fogja biztosítani.

Vallomása szerint Atkári János elzárkózott attól, hogy a szükséges ügymeneten kívül a fővárosi önkormányzat és a civil üzleti élet bármilyen közvetítőn keresztül kapcsoltba kerüljön. Mesterházy Ernő ennek ellenére a főpolgármester főtanácsadója maradt, noha Atkári János szavai szerint a városházán „nem volt széke”.

A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A bizonyítási eljárás május 20-án folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.