Megkapják bombáikat a Gripenek

A napokban érkezik Magyarországra az a bombaszállítmány, amellyel felfegyverzik a honvédség Gripen harci gépeit.

Zord Gábor László
2015. 09. 17. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint a napokban érkezik Magyarországra az a bombaszállítmány, amellyel felfegyverzik a honvédség Gripen harci gépeit. A néhány tucatnyi, amerikai gyártmányú GBU–12-es lézerirányítású bombát azért szerezte be a honvédelmi tárca, hogy a kecskeméti alakulat részt vállalhasson a visegrádi négyek európai uniós harccsoportjában (V4 EUBG), amelynek így a közvetlen légi támogatási (CAS) komponense lesz.

A V4 EUBG harccsoport 2016. január elsejétől fél éven keresztül áll készültségben, hogy bevethető lehessen egy válsághelyzetben. Az utóbbi időben latolgatások láttak napvilágot arról, hogy esetleg a líbiai helyzet kezelése, az embercsempészek elleni fellépés részeként kerülhetne sor erre az eddig példátlan lépésre. A Gripenek 2006-os Magyarországra érkezése óta még soha nem dobtak bombát gyakorlásképpen, ilyenre első alkalommal most ősszel lehet példa, amikor a V4 EUBG Közös kihívás fedőnév alatt összekovácsoló hadgyakorlatot tart Lengyelországban. A bombavetés helyszíne vagy Lengyelország, vagy egy szlovákiai lőtér lehet, a hazai, a hajmáskéri – ismeretlen okból – erre állítólag nem alkalmas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.