Naponta ezer kattintás a csődvédelmi honlapon

Jelentős az érdeklődés a családi csődvédelem iránt – mondta Rétvári Bence az MTI-nek.

MTI
2015. 09. 10. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint az első öt napban mintegy ötezer kattintást regisztráltak a csodvedelem.gov.hu oldalon, ebben vannak visszatérő és új érdeklődők is, az új érdeklődők aránya a fenti szám kétharmada. A dokumentum tényleges beadásáról a főhitelezőktől kapott információ alapján lehet majd beszámolni – jelezte. Közölte: a területi családi csődvédelmi szolgálatoknál is folyamatos az érdeklődés. Személyesen és telefonon is több százan érdeklődtek.

Hozzátette: a kitöltendő nyomtatványok ugyan elsőre nagyon vaskosnak tűnnek, de mivel csak az érintettre vonatkozó részeket kell kitölteni benne, ezért gyorsan lehet haladni. Például a jövedelmi jogcímek lehetősége a kérelmen csaknem ötven, de általában mindenkinek csak egy-két forrásból van jövedelme, elég azokat a részeket kitölteni – mondta a kormánypárti politikus, aki javasolta, mindenki minél előbb keresse meg főhitelezőjét, hogy az eljárás elindulhasson.

Kitért arra is: azoknak kell elsők között, október végéig benyújtani a kérelmet, akik forintosított devizahitellel rendelkeznek. A területi családi csődvédelmi szolgálatok, melyek a kormányhivatalokban találhatók, készséggel segítenek minden krízisben levőnek. Az első családi csődvédelmi eljárás Csongrád megyében indult.

Elmondása szerint száz kormánytisztviselőt képeztek ki, belőlük kerülnek ki a családi vagyonfelügyelők. A képzéseket az Igazságügyi Minisztérium és az Igazságügyi Hivatal közös szervezésében, a kormányhivatalokat felügyelő Miniszterelnökséggel együttműködve szervezték. A képzés egyhetes turnusokban zajlott Budapesten és más városokban augusztus 10-e és szeptember elseje között.

Ismertetése szerint a képzés alapvetően az új törvény részletes magyarázatára és a hozzá szervesen kapcsolódó polgári jogi, pénzügyi jogi, banküzemtani környezet alapos bemutatására koncentrált. A képzésben egy nap az úgynevezett technikai ismeretek elsajátítást szolgálta, a családi vagyonfelügyelők által kezelt eljárási folyamatok részletes megismertetését, bemutatta a közhiteles nyilvántartásként működő ARE (Adósságrendezési Nyilvántartás) működését és a vagyonfelügyelők munkáját segítő elektronikus ügykezelői rendszer legfontosabb elemeit.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Igazságügyi Hivatal már tervezi az újabb képzést is, ez október végén, november elején lehet. Itt nemcsak a vagyonfelügyelők tárgyi tudását kívánják tovább növelni, hanem olyan személyiségfejlesztő oktatásban is részt fognak venni, amely a kapcsolatteremtő, konszenzusépítő képességeket javítja, és mediátori ismeretekkel is ellátja a résztvevőket. A vagyonfelügyelők folyamatos továbbképzését pedig az Igazságügyi Hivatal szervezeti egységeként működő Igazságügyi Jogakadémia fogja a jövőben ellátni – közölte Rétvári Bence.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.