Navracsics: A fiataloknak is lehetőséget kell adni a jövő alakítására

Fiatalok a digitalizált világban címmel rendeztek konferenciát Budapesten.

MTI
2015. 09. 14. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós biztos a Fiatalok a digitalizált világban címmel megrendezett nemzetközi konferencia megnyitóján kiemelte: az EU komoly kihívásokkal néz szembe, de fontos, hogy a társadalom nyitott és toleráns legyen, ahol mindenki megtalálja a helyét és békében élhet egymással.

Navracsics Tibor kifejtette: az internet, a közösségi média megváltoztatja a fiatalok részvételét a demokrácia folyamataiban. Bár a világháló nyújtotta új lehetőségek segíthetnek a változások kikényszerítésében, a kampányok indításában, ma sok fiatal elfordul a demokrácia hagyományos formáitól, például a szavazástól vagy a politikai pártokhoz csatlakozástól – mondta.

Véleménye szerint a digitális világ adta lehetőségek előnye, hogy több ember érhető el, ráadásul sokkal könnyebben, de az, hogy a világhálón mindenki aktív lehet szinte korlátozások nélkül, veszélyesnek is bizonyulhat. A biztos közölte: olyan internetes fórumokat, közösségeket akar létrehozni, ahol a fiatalok szabadon kifejezhetik a véleményüket, és ez az ő munkáját is segíti.

Az Európa Tanács (ET) által működtetett Budapesti Európai Ifjúsági Központ húszéves fennállása alkalmából tartott eseményen Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett: Magyarország volt az első volt kommunista ország, amely otthont kínált ilyen intézménynek, amely a második ilyen központ Európában.

A központ elsősorban fiatalok képzéséhez nyújt helyszínt, az emberi jogokkal, a demokráciával kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak itt el – közölte. Az államtitkár úgy látja, a budapesti központ jó hírét viszi Magyarországnak a világban, és az együttműködés az ET-vel mindkét félnek egyértelműen hasznos.

Az Európai Bizottság és az ET által szervezett tanácskozáson Snezana Samardzic-Markovic, az ET demokrácia főigazgatóságának vezetője azt hangsúlyozta: ösztönözni kell a fiatalokat arra, hogy részt vegyenek a demokrácia folyamataiban. Olyan demokráciakultúrát kell teremteni, amelyben a fiatalok aktívan részt vesznek a döntéshozatalban.

Üdvözölni kell a digitális világ nyújtotta lehetőségeket, mert azok a szabadság ígéretét hordozzák magukban – mondta, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a társadalom egyre kiszolgáltatottabb a számítógépes bűnözésnek.

Az ET tisztviselője kitért arra is, hogy lényeges a fiatal bevándorlók segítése, és aki az ET tagállamainak területére lép, azt mindenképpen megilletik az alapvető emberi jogok. „Közös felelősségünk, hogy a jelenlegi bevándorlási válságot olyan lehetőséggé tegyük, amely a növekedést és a fejlődést szolgálja” – magyarázta Snezana Samardzic-Markovic.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.