időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Szijjártó: Tömeges népvándorlással állunk szemben

MTI
2015.09.07. 14:52

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik.

Szijjártó Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén hétfőn kijelentette: azokat bírálják ma Európában, akik a leginkább ragaszkodnak az uniós szabályok betartásához.

Azokat bírálják, akik a leginkább nevén nevezik a problémákat, és akik világossá teszik, hogy nem menekültkérdéssel állunk szemben, hanem „tömeges népvándorlással”, amelynek mozgatórugója sokszor nem háború, hanem egy jobb élet reménye – mondta, hozzátéve: Magyarország eddig is befogadott menekülteket, és ezután is így fog tenni, a gazdasági bevándorlók Európába csábításáról szóló nyilatkozatok azonban csak illúziókat és alaptalan reményeket keltenek. A miniszter rögzítette: az uniónak semmilyen stratégiai elképzelése nincs azzal kapcsolatban, hogy a kialakult helyzetet hogyan kellene kezelni.

A világgazdasági válságra utalva azt mondta: 2010-ben „sem lettünk Görögország, és 2015-ben sem leszünk Görögország”.

Felidézte: 2008–10 között rosszabb helyzetben volt Magyarország gazdaságilag, mint az akkori Görögország. Mára meg lehet nézni, hogy Magyarország az unióban a gazdasági teljesítmény szempontjából az élcsoportba tartozik – mutatott rá Szijjártó Péter.

2015-ben pedig meg fogjuk védeni Európa határait és be fogunk tartani minden uniós jogszabályt, ha tetszik, ha nem, és ebben nem ismerünk megalkuvást – hangoztatta.

A hallgatókhoz fordulva kitért arra is, ahhoz, hogy egy rendkívül gyorsan változó környezetben sikeresek lehessenek, bátorságra és szakmai felkészültségre van szükség. A hallgatók a BCE-en ezt a szakmai felkészültséget meg fogják kapni – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint akik a BCE-t választották, a legjobb döntést hozták.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.