Terepszemle volt Martonfán

Pénteken újabb forgalomlassító demonstrációt tartanak a Baranya megyei Martonfa határában, a 6-os úton – tudta meg lapunk a polgármestertől.

Markotay Csaba
2015. 09. 01. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyóránként meleg étel, imahely, konditerem – többek között ezeket az ellátásokat kaphatják a menedékkérők a Baranya megyei Martonfán, ha megépül a település mellett a tervezett ideiglenes befogadóállomás. Erről beszélt lapunknak tegnap Bosnyák András. A település polgármestere elmondta, múlt pénteken a helyszínen tájékozódott a térség parlamenti képviselője, a KDNP-s Hargitai János, továbbá a bevándorlási hivatal munkatársa, illetve egy mérnökcsoport. A martonfaiak ezután falugyűlésen ismerhették meg a terveket.Abban ugyanakkor nincs változás, hogy a helyiek ellenzik a menekülttábor felépítését, amelyről egy hónappal ezelőtt, augusztus elején értesültek a sajtóból. Bosnyák András közölte, folyamatosan sátrakkal és transzparensekkel tiltakoznak, és ameddig csak lehet, elmennek a polgári engedetlenségi akciókkal. Hozzátette, hogy pénteken újabb forgalomlassító akciót tartanak a 6-os úton, és ezzel egy időben Pécsen, a Széchenyi téren is tüntetést szerveznek, amelyre ezúttal nem várnak politikusokat. (A korábbi tiltakozáson ott volt például Vona Gábor, a Jobbik elnöke is – a szerk.) Jelezték viszont a részvételüket pécsi civilek, mivel Bosnyák szerint a „baranyai megyeszékhelynek sem tetszik” a közigazgatási határánál tervezett tábor ötlete. Az önkormányzat vezetője attól tart, hogy nem a tervezett ezer, hanem akár 2-3 ezer embert is elhelyeznek majd a táborban, ahonnan ráadásul kijárhatnak, és ahogy Vámosszabadi esetében ezt Győrben teszik, úgy Martonfánál Pécsre fognak menni bevásárolni.A Zala megyei Sormás polgármestere, Pőcze Edit viszont egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kapott a település határában tervezett beruházásról. – Itt nyugalom van, nincs nyoma semmilyen előkészületnek – fogalmazott kérdésünkre. Legutóbb augusztus közepén volt egyeztetés a témában. Korábban felmerült, hogy nem Sormáson, hanem néhány kilométerrel távolabb, Nagykanizsa határában építik fel a tábort, erről azonban hivatalosan egyik település vezetőjét sem tájékoztatták. Sajtóértesülések szerint az ideiglenes konténervárost az ősz közepéig építik meg, a területet pedig közművesítik. Ám egyelőre semmilyen előkészítő munkálathoz nem láttak hozzá.Az sem világos, hogy pontosan milyen szerepet szán az új menekülttáboroknak a kormány, hiszen a tervek szerint a déli határnál Szerbia felé nyitott tranzitzónákat hoznának létre, és ott helyeznék el a nagy számban érkező migránsokat addig, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.