Válsághelyzetet léptetett érvénybe a kormány

Bács-Kiskun és Csongrád megyében lépett életbe a rendelkezés, keddtől jelentősen szigorodott a déli határ védelme.

RZ
2015. 09. 15. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács közölte, hogy a cél továbbra is az illegális határátlépők számának minimalizálása, mint mondta, az intézkedésekre hazánk idén már több mint 200 millió eurót költött, amiből mindössze csak 7 millió eurónyi volt európai uniós támogatás. Kitért arra is, hogy a határ szerb oldalán tartózkodókról a kormánnyal megállapodott karitatív szervezetek a szerbekkel karöltve igyekeznek gondoskodni.Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója ismertette: idén július, augusztus és szeptember hónapokban nagyjából 33 ezer afgán, 3231 bangladesi, 3630 iraki, közel 13 ezer pakisztáni és mintegy 66 ezer szíriai érkezett hazánkba. Rajtuk kívül több száz indiai, iráni, nigériai és szenegáli lépte át Magyarország határát illegálisan. Beszámolt arról is, hogy jelen pillanatban mintegy 95 ezer menedékjogi kérelem áll feldolgozás alatt.Az ideiglenes határzárat augusztus 1-től kezdődően 73 esetben rongálták meg, csak kedden 60 főt fogtak el emiatt. Fontos, hogy a kedden életbe lépett törvénymódosítások alapján ez már bűncselekménynek számít. Bakondi hozzátette: a javítást minden alkalommal haladéktalanul elkezdték.Szeptember 15-től súlyosabb büntetés, akár több mint tíz év börtön is járhat embercsempészetért.Az új szabályok egyik legfontosabbjaként mutatta be, hogy a határ melletti eddig mintegy 10 méteres különleges zónát kiszélesítették, és ez ad helyet a tranzitzónáknak. Ezek zárt rendszerként működnek, a beérkező migránsok reggel hat és este tíz óra között találkozhatnak a hivatalos személyzettel. A belépéskor biztonsági ellenőrzésen esnek át, akár orvosi ellenőrzésre is sor kerülhet, majd a beérkezők egy adatlap kitöltésével tudnak menedéket kérni.Aki nem kér menedékjogot, az nem jogosult az országba lépésre, és Szerbia felé kell elhagynia a tranzitzónát. A menedékjogi kérelmek elbírálása normál esetben 24 órán belül véget ér, ha elutasítják, a menedékkérőnek el kell hagynia a tranzitállomást, de joga van fellebbezéshez is, ami esetben kirendelt jogi segítséget kaphat. A bírósági felülvizsgálat határideje 8 nap – tette hozzá Bakondi György.Kiemelte, hogy a tranzitzónába érkezők szabadsága nem csorbul, kapnak élelmet, vizet, szállást, és szükség esetén orvosi ellátást is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.