A csehek már itt vannak, a szlovákok érkeznek

A magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő magyar kollégáiknak segítenek majd.

MTI
2015. 10. 14. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21 katona a Kaposvárhoz közeli kiskorpádi vasútállomásra érkezett, ahonnan – magyar katonák közreműködésével – közúton vitték Kaposvárra a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredhez a magukkal hozott haditechnikai eszközöket. A cseh katonákat szállító, 11 kocsiból álló szerelvényen hét katonai teherautó, tíz tábori konyha, egy kotró- és egy javítógép érkezett.

Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Ideiglenes Alkalmi Kötelék – Dél elnevezésű egység parancsnoka a kiskorpádi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón elmondta: a gyakorlat idejére Kaposváron elhelyezett cseh katonák a tervek szerint december 15-ig tartó Balaton 2015 nevű gyakorlaton vesznek részt.

A Balaton 2015 célja, hogy a magyar katonákkal közösen begyakorolják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos logisztikai támogatási feladatokat – mondta a dandártábornok. Hangsúlyozta: a cseh katonáknak nincs felhatalmazásuk határrendészeti feladatok ellátására, a gyakorlat alatt határbiztosítással kapcsolatos feladatuk nem lesz.

A dandártábornok kitért arra is: a három másik visegrádi ország – Csehország, Szlovákia és Lengyelország – „erős és egyöntetű” szándéka, hogy támogassák Magyarországot. Arra a kérdésre, várható-e további külföldi csapatok részvétele a gyakorlaton, Takács Attila azt mondta: más országoknak is lehetőségük van a csatlakozásra, a gyakorlat nyitott minden európai állam előtt.

A morvaországi Olmützből kedd délelőtt indult el a cseh katonákat szállító különvonat. A katonák többsége az Olmützben és Bechynében lévő szárazföldi egységek tagja, és nagy részük szerzett már tapasztalatot külföldi missziókban.

A szlovák rendőrök október 20-án érkeznek Magyarországra. Teljes felszerelésüket és szolgálati autóikat a szlovák belügyminisztérium biztosítja, ellátásukról és szállásukról pedig Magyarország gondoskodik.

A szlovák belügyi tárca jelentéséből kiderül, hogy a magyar–szerb határra küldött szlovák rendőrök 12 órás műszakokban teljesítenek majd szolgálatot, úgy, hogy egy-egy járőrben két magyar rendőr és egy katona mellé lesznek beosztva.

Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője az MTI-nek a rendőrök küldetésének részleteit tudakoló kérdésre azt válaszolta, hogy a két ország együttműködésének megkönnyítése érdekében olyan rendőröket válogatnak be a misszióba, akik magyarul is beszélnek. Elmondta továbbá, hogy a magyar fél kérésére küldik a szlovák rendőröket a magyar–szerb határra, hogy minél több magyar rendőrt tudjanak a magyar–horvát határszakaszra vezényelni.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: a jövőben nem lehet kizárni, de egyelőre nem számolnak azzal, hogy a szlovák hadsereg tagjaiból is küldjenek segédcsapatot Magyarország déli határaihoz. Kifejtette, hogy a törvényi szabályozások miatt sokkal egyszerűbb megoldani a rendőrök kiküldését, mint a katonákét.

Martin Glvác szlovák védelmi miniszter később a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Szlovákia katonákat és műszaki felszereléseket is küld majd Magyarországra, de ők nem a déli határ ellenőrzésében, hanem a Balaton 2015 hadgyakorlaton vesznek majd részt.

A Balaton 2015 gyakorlatot szintén a migránsválsággal összefüggésben tartják meg. A szlovák katonák részvétele december 15-ig tart majd. Létszámukat és a velük küldött műszaki felszerelés összetételét még nem véglegesítették, ezt a magyar fél igényei alapján pontosítják majd. A szlovák katonák hadgyakorlatra való kiküldését jövő heti napirendjére tűzte ki a pozsonyi kormány.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a szabadkai Pannon RTV Szubjektív című, szerdán sugárzott interjúműsorában azt mondta, Szerbia és Magyarország másként oldja meg határőrizetet, de tisztelik egymást, így a két kormány kapcsolatát nem zavarta meg, hogy Budapest kerítést épített a magyar–szerb zöldhatáron.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán a Jutarnji List napilapnak azt mondta, Horvátországnak kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a menekültválságot. „Mi nem tudunk ennyi emberről gondoskodni” – jelentette ki, majd hozzátette: nem szeretné, hogy miközben Horvátországba özönlenek a migránsok, a szomszédos országok lezárják határaikat.

Zoran Milanovic horvát államfő a N1 kereskedelemi televízióban közölte, hogy Zágráb kérni fogja az Európai Unió állásfoglalását a horvát–magyar határon felállított kerítés és a visegrádi négyek katonainak jelenléte miatt. Kiemelte: Angela Merkel német kancellár véleménye az volt, hogy a drótkerítés destabilizálná a Balkánt. A horvát miniszterelnök szerint így gondolkodnak azok az igazán nagy államvezetők, akik felelősségteljesen vezetik Európát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.