A földeladások ellen demonstráltak az ellenzéki pártok

A délután hatkor kezdődő tiltakozáson a pár száz főből álló tömeg előtt több politikus is felszólalt.

BO
2015. 10. 05. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délután hatkor kezdődő tüntetés egy órás volt, melyet a Lehet Más a Politika (LMP) szervezett, de más pártok is elfogadták a meghívást: a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Párbeszéd Magyarországért (PM), az Élőlánc Magyarországért is képviseltette magát.

A felszólalók között volt Sallai R. Benedek (LMP), Beke Károly (MSZP), Magyar Zoltán (Jobbik), Szabó Rebeka (PM), Ács Sándorné (Élőlánc), és Ángyán József, az MTA doktora és a második Orbán-kormány Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

A demonstrációról még pénteken ejtett szót Schiffer András a Magyar Nemzet Szalon eseményen, melyhez akkor Vona Gábor is hozzáfűzte: elképesztő, hogy a magyar társadalmat mennyire hidegen hagyja az állami földeladás, noha a földhöz fűződő viszonyunk hihetetlen erős. A mostani eseményen a felszólalók közül többen említették, hogy a kormány a menekültügy farvizén próbálta elbagatellizálni a földkérdést.

Beke Károly felhívta a figyelmet arra, hogy „a haza ellopása előtt nem állhatunk zsebre tett kézzel”, ezért „minden árverésre el kell menni, és meg kell nézni, kik lopják el a helyi gazdák földjét”.

Ennél radikálisabban fogalmazott Magyar Zoltán, aki egyenesen azt mondta: akár fizikai erővel, de meg kell akadályozni a földárveréseket, például élőláncot kell vonni a helyszínek köré. A mezőgazdasági bizottság alelnöke emlékeztetett: 2010-ben az állami befolyás növelése volt a cél a vidékfejlesztésben.

Szabó Rebeka kiemelte, hogy a stratégiai nemzeti vagyont veszik el, majd hozzátette: a kormány ezen kívül már mindent lenyúlt, példaként említve a magánnyugdíj-, és Quaestor-károsultakat.

Ács Sándorné – aki a kishantosi biogazdaság vezetője is – beszédében emlékeztetett: a most árverésre kerülő több százezer hektárnyi terület az összes megmaradt szántóföldnyi kapacitásunk.

Ángyán József – akinek beszéde közben hágott tetőfokára a hangulat, sokszor szakították meg tapsolással – örömét fejezte ki az összefogás láttán, mert szerinte a Fidesz nem tartotta be ígéretét, és csak „a fideszes haverok magánvagyonának dagasztása folyik”.

Sallai R. Benedek – ahogy a Hír TV Magyarország élőben című műsorába bejelentkezve is – azt hangsúlyozta, hogy a kormány a politikai hatalmat próbálja gazdasági hatalommá átmenteni, ami ellen fel kell lépni.

A demonstráción többen transzparenseket tartottak, Az állami föld nem eladó! felirattal, többször bekiabáltak egyet- vagy egyet nem értésük jeleként, ám a Hír TV tudósítója szerint többnyire a nyugodt volt a hangulat. A demonstráció végén elhangzott a Himnusz.

Hétfőn nemcsak a Kossuth téren, hanem több helyszínen is tartottak sajtótájékoztatókat és félpályás útlezárásokat, Sallai R. Benedek pedig traktorral érkezett a Parlament elé. Mint mondta: az állam vagyona 1990-hez képest tíz százalékra csökkent. Szerinte a kormány most „őrült privatizációba” kezd, a termőföldet ugyanis úgy adja magánkézbe, hogy ahhoz nem párosulnak társadalmi elvárások a foglalkoztatáshoz vagy az élelmiszer-termeléshez kapcsolódóan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.