A politika nem is áll olyan messze a mulatóstól

52 ezren nézték meg a YouTube-on Drávaszerdahely polgármesterének a klipjét. A dal címe: Nagyon baba.

Tompos Ádám
2015. 10. 24. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ormánsági község központjában találkozunk. Ahogy az a kis lélekszámú településeknél lenni szokott, Drávaszerdahelyen is egy telken helyezkedik el „minden”: egy épületben van a hivatal, a nyugdíjas- és az ifjúsági klub, a kultúrház, vele szemben ott áll a kocsma, rajta ott áll az ÁFÉSZ fogaskerekes, búzakerekes emblémája, a bejárat felett pedig a felirat hirdeti, hogy ez a Tanácsháza. Amire az ország egyik legelmaradottabb vidékének tartott Ormánságon átszáguldó autós felfigyelhet, az az időt és a dátumot mutató digitális kijelző a pedánsan rendben tartott faluközponton, valamint előtte egy gigantikus mozaikkút.

Ha azonban közelebb megyünk a kocsmához, akkor látjuk, hogy a nyitva tartás már tipikusan falusi: nyolctól tízig kinyit, aztán bezár, majd délután négytől este kilencig lehet újra duhajkodni. A mulatósban utazó polgármesternek meg fellépni és énekelni, hogy „Polgármestert arra kérem, egy kis segélyt adjon nékem”, de ez nincs így, két okból sem.

Alpár György nem szereti ezt a számot. Különösebb baja nincs vele, meg is hallgatja, csak énekelni nem szereti. „Nem én osztom a segélyt, az nem az én pénzem ugyanis. Aztán nem is szeretem, ha polgármester úrnak szólítanak, tudom, más megköveteli, de én nem” – mondja a polgármester. Gyurkának hívja mindenki Drávaszerdahelyen, és szerinte ő nem a falu első embere, hanem az utolsó, mert neki 223 főnöke van. Könnyen kitalálható: Drávaszerdahely lakossága 224 fő. És ahogy az az ilyen apró községeknél lenni szokott, meg is voltak a húsba vágó, pontosabban sárba hulló gondjai.

„Ha esett az eső, akkor olyan nagy volt a sár, hogy az országúton közlekedett mindenki, gyalogos, biciklis, ott tolták a babakocsit is.” Nem volt ugyanis járda Drávaszerdahelyen, ezért az akkor már föl-föllépő Polgármester lemezt adott ki, hogy legyen pénze a falunak beruházásra. Járd a dalt, ez volt az album címe. „Alig vettek belőle, leginkább reprezentációs célra ment el” – mondja, és már áll is föl, hogy egy kartondobozból mi is kapjunk egy-egy tiszteletpéldányt. A mulatós világában nagyon fontosak a kapcsolatok, és a nyomulás néha fontosabb, mint a tehetség, összegez a polgármester, mi pedig levonjuk a tanulságot: a politika világa nem is áll olyan messze a mulatósétól.

A járdáért kinyomott CD-ket egyébként a nyugdíjasklubban tárolják Drávaszerdahelyen. A helyiség most afféle raktárként funkcionál. Ásványvizes palackok és benejlonozott kondigépek vannak itt, a falon Dózsa György és Kossuth Lajos arcmása, valamint a Szózat és magyar zászlók.

Hasonló eklektika jellemzi a polgármester politikai pártjait is. SZDSZ-esként kezdte, Mali Zoltán tanácsára, pedig Alpár György jobboldalinak vallja magát, egyedül az MSZP-hez nem ment volna soha. Választását így magyarázta: vele együtt akkor tizenhét polgármestere volt a liberálisoknak, számíthatott tehát azzal, hogy figyelnek majd rá. 2010-ben aztán a Fideszbe igazolt, pedig keresték az LMP-ből is, még befutó parlamenti helyet is kapott volna, de úgy gondolta, hogy „a büfébe se jutnak majd be” a zöldek. Ciklus közben azonban kérte, hogy tegyék ki a Fideszből, mivel nem tudta tartani a száját.

„Megmondtam, hogy olyan emberek kerültek be a közgyűlésbe, akik nem tettek le semmit az asztalra. A Fideszben ezt magunknak sem tudtuk megmagyarázni” – indokol. Emiatt aztán le is kommunistázták a kormánypártban, amin csak nevet. Egyrészt mert 1978-ban született, másrészt mert a kampányban úgy támogatta Tiffán Zsolt helyi országgyűlési képviselőt, hogy 25 polgármestert hívott meg egy, a borásszal közös vacsorára. Fel is merül Tiffán korábbi, elhíresült maffiózós kirohanása, de a polgármester a szóban forgó program kapcsán csak annyit mond: „kis lyuk vagyok én a furulyán ehhez”.

 

Az ormánsági felzárkóztató programra viszont Drávaszerdahely nincs rászorulva. 2012 óta ugyanis a Földgázszállító Zrt. itteni telephelye annyi iparűzési adót fizet, amiről csak álmodtak abban a faluban, ahol majdnem kikapcsolták a gázt. Most viszont már arra is telik, hogy a harkányi rendőrségnek számítógépet vegyenek, vagy hogy bekamerázzák a falut úgy, hogy jelenleg nincs semmi gond a közbiztonsággal. Banálisnak tűnhet, de arra is figyelnek, hogy lefedjék azt a harkányi buszmegállót, amelyben ma még rendre megáznak a hazafele tartó szerdahelyiek.

A hirtelen jött gazdagság miatt aztán Alpár Györgynek rengeteg ötlete talonban maradt, amit szemlátomást sajnál. Azt pedig végképp, hogy a bajban lévő falvak polgármesterei túl büszkék ahhoz, hogy megvalósítsák ezeket. Úgyhogy nem lett Drávaszerdahelynek nyolc külsős alpolgármestere, pedig a felkért Irigy Hónaljmirigy jó bulinak tartotta volna. Nem kapta meg a címet más celeb sem, de ők azért, mert gázsit is kértek volna. Nem lett a faluban szerelmesek járdája, és Vaterára feltett alpolgármesteri bőrfotel sem.

Mivel nincsen riport kocsmai kérdezősködés nélkül, bekéredzkedünk oda. De zárva van, mert nincs rá igény, nincs közösség sem. Ez hát a második oka, hogy nem áll neki nótázni a bárpultnál állva, öt sör után. Alpár György panaszkodik, hogy a falu egyetlen kisboltjában sincs már élet, mindenki siet haza. Feloszlott a nótakör is, pedig annyi oklevelet kaptak, hogy ki sem fértek a kultúrház falára. Így azokon a székeken, amelyeket egy csődbe ment étteremből vett, nagyon ritkán ül bárki is, ott állnak sorba rendezve, kihasználatlanul.

Viszont két év után újra született gyermek a faluban. Ez pedig jó hír, mondhatni nagyon baba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.