A XX. század regénye – Göncz Árpád (1922–2015)

Az elmúlt évszázad magyar történelmének egy darabja távozott a volt köztársasági elnök halálával.

Szerető Szabolcs
2015. 10. 06. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Göncz Árpád esetében nem túlzás a sokszor elkoptatottnak érzett, patetikusnak ható kijelentés: az elmúlt évszázad fordulatokban és tragédiákban gazdag magyar történelmének egy darabja távozott a halálával. A történelemkönyvekben számára helyet szorító tény, miszerint ő volt a rendszerváltás utáni első köztársasági elnöke Magyarországnak, még nem lenne elegendő egy ilyen megállapítás alátámasztására.

A nem sokkal a trianoni diktátum után, 1922-ben született Göncz Árpád életútja regényszerűen követte a magyar történelem neki adatott, háborúval, idegen megszállásokkal, demokratikus és függetlenségi nekibuzdulásokkal kijelölt kacskaringós szakaszát. Jogász diplomáját frissen megszerezve sodorta el, ragadta magával a történelem vihara: a Teleki Pál Munkaközösség tagjaként kapcsolódott be a háborúellenes mozgalomba, 1944-ben dezertált a hadseregből, később szovjet fogságba került, ahonnan sikerült megszöknie. Életpályája ekkor sok hasonlóságot mutatott a nemrég elhunyt Szabad Györgyével, például ő is a kisgazdapártban politizált, nem is akárki mellett; az 1947-ben a szovjetek által elhurcolt főtitkár, Kovács Béla munkatársa volt.

A kommunista hatalomátvétel után fizikai munkásként, majd technikusként, agronómusként dolgozott. Szerepet vállalt az 1956-os forradalomban, annak leverése után közreműködött Nagy Imre emlékiratainak külföldre juttatásában. A megtorlás nem kerülte el: Bibó István perében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, az 1963-as amnesztiával szabadult. Kossuth Lajoshoz hasonlóan a börtönben fejlesztette tökéletesre angoltudását, aminek a Kádár-rendszer hosszú, szürke évtizedeiben szak- és műfordítóként nagy hasznát vette. Korosztályom elsősorban mint Updike vagy éppen Tolkien műveinek fordítójaként ismerte meg, de íróként is nevet szerzett magának. A rendszerváltás idején ő volt az írószövetség elnöke.

Addigi pályafutása alapján Göncz Árpádra széles körben mint a magyar antifasiszta és antikommunista, polgári hagyomány hordozójára tekintettek; a legkevésbé az ő személye miatt érték bírálatok a köztársasági elnök jelöléséről is rendelkező MDF–SZDSZ-megállapodást 1990-ben. Emlékezetes, hogy az első szabad választások után a legnagyobb kormány- és a legnagyobb ellenzéki párt Antall József és Tölgyessy Péter irányításával megállapodott a stabil kormányzás közjogi feltételeinek biztosítása érdekében a kétharmados törvények számának csökkentésében és a konstruktív bizalmatlansági indítvány bevezetésében.

Cserébe az SZDSZ jelölhetett köztársasági elnököt, ám Göncz Árpádot bizalmi alapon valójában Antall József választotta ki. Megválasztása volt az első és egyetlen alkalom, amikor a pártok csaknem teljes konszenzusa emelt valakit legfőbb közjogi méltósággá.

Amilyen szép volt a kezdet, olyan ellentmondásos lett a folytatás. Göncz Árpád egyre inkább pártos elnökké vált, aki talán nem belső indíttatásból, hanem mások hatására az Antall-kormány ellensúlyaként kezdett szerepelni, amivel viszont feszegette a módosított alkotmány által kijelölt határokat. Szomorú történet az Antall József és Göncz Árpád közötti bizalom szétporladása, ami az 1990. októberi taxisblokád idején kezdődhetett.

Miközben a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság az MDF-kormánnyal való jogvitákat – médiavezetők kinevezése, a hadsereg irányítása – rendre az államfő kárára rendezte, a közvélemény túlnyomó része egyértelműen mögé állt. Az új kormány megalakulását követő csalódás, ami lassan kiterjedt az egész rendszerváltásra, a politikai elitre, megkímélte Göncz Árpádot, aki sokáig biztosan vezette a népszerűségi listákat. Plebejus, a formaságokra nem adó személyisége – hívei egyszerűen Árpi bácsinak nevezték –, e sorok írója által is tapasztalt, olykor zavarba ejtő közvetlensége kivonta őt a döntések felelősségét cipelő politikusok kasztjából. Az akkor nyomasztó túlsúlyban lévő balliberális sajtó és a személyét ma is kiemelt tisztelettel övező véleményformáló elit a könnyű népszerűség útjára terelte.

Nem tudom, hogyan élte meg, hogy éppen azok körében lett egyre népszerűtlenebb, akik korábban a bajtársai voltak. Emlékezetes kifütyülése 1992. október 23-án jelentős részben azon ’56-osok, a kommunista rendszer kárvallottjai elégedetlenségét jelezte, akik nem értették, miért nem támogatja az egykori elítélt a kormány igazságtételi törekvéseit. Új barátokat is szerzett az 1990-ben őt még inkább elutasító szocialisták személyében, akik szavazataikkal biztosították újraválasztását 1995-ben az Országgyűlésben. A kétharmados többséggel rendelkező Horn-kormány idején már nem igyekezett ellensúlyt képezni a végrehajtó hatalommal szemben, a legfájóbb tévedése a Bokros-csomag aláírása volt, amelynek számos rendelkezése akadt fenn aztán az Alkotmánybíróság szűrőjén. Az 1994 előtti időszak harcosságához képest feltűnő passzivitása 1998 után, az Orbán-kormány idején is megmaradt. 2000-ben, második ciklusát kitöltve távozott az elnöki székből, azután már nem vállalt aktív szerepet a politikai életben.

Fontos közéleti szereplő távozott a halálával. Barátságos, nagy tudású, tiszteletre méltó ember volt, aki civilként, értelmiségiként kereste a helyét a politikában. Életútjának tárgyilagos értékelése, tettei mozgatórugóinak teljes körű feltárása, megértése még hátravan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.