Áradásnak indult a Rába és a Mura

A tetőzés időpontjában elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

MTI
2015. 10. 16. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint a Rába vízszintje Szentgotthárdnál péntek hajnalban már tetőzött, ezen a szakaszon a szentgotthárdi árvízvédelmi támfal alatt lévő rézsűcsúszás miatt a tetőzés időpontjában elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A folyó körmendi szakaszán csütörtök éjféltől tapasztalható áradás, péntek reggel 12-15 centiméter vízszintemelkedést mértek, jelenleg 223 centiméter a vízállás. A tetőzést pénteken 14 óra körülre, 290 centiméter körüli értékre várják az igazgatóság hidrológus szakemberei, akik szerint ezen a szakaszon is elegendő lehet az elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Szimandel Dezső központi védelemvezető-helyettes közölte: a vízgyűjtő területeken lehullott, jelentős mennyiségű csapadék hatására a Mura szlovéniai szakaszán árhullám alakult ki. A számítások szerint a horvátországi Muraszerdahelynél várhatóan péntek éjféltől tetőzik a folyó.

Magyarországon, Letenyénél a Mura péntek reggelre már szintén intenzíven áradt. A folyó vízgyűjtő mellékfolyásain nem jelentős, fél és egy méter közötti vízszintemelkedések alakultak ki.

Az igazgatóság központjában folyamatos árvízi ügyelet működik, az érintett települések polgármestereit értesítették a kialakult és a várható helyzetről. A gátőrök és a műszaki szakemberek a helyszíneken folyamatosan figyelik a vízfolyásokat és az árvízvédelmi műtárgyakat, ha szükséges, akkor lezárják a zsilipeket, és felkészültek a szivattyúzásra is – közölte a vízügyi szakember.

Az igazgatóság közlése szerint Vas megye kisebb vízfolyásain, a Pinkán és a Gyöngyösön egyelőre nem alakult ki említésre méltó árhullám.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.